Vollmond 2
Show photographer Vollmond (Full Moon) Ensemble. Kuva: Laurent Philippe

Tanztheater Wuppertal Pina Bausch: Vollmond (Full moon)

 • 3 esitystä

  3.11-5.11.2022

 • Kokonaiskesto

  2 h 30 min, sisältää väliajan

 • Tila

  Erkko-sali

 • Liput

  60-36 €

Tilaa tarjoilut
 • Aikataulu

  To 3.11.2022 klo 19:00


  Pe 4.11.2022 klo 19:00


  La 5.11.2022 klo 19:00

 • Kesto 2 h 30 min, sisältää väliajan.
 • Ovet avataan 17:30.

Käsiohjelma

Tanssin talo tuo ensi kertaa Suomeen ikonisen Pina Bauschin mestariteoksen

Vuonna 2006 ensi-iltansa saanut Vollmond (Full Moon) jäi yhdeksi vuonna 2009 kuolleen Pina Bauschin viimeisistä teoksista. Visuaalisesti vaikuttava esitys asettaa näytille koko inhimillisten tunteiden skaalan Bauschille tyypillisen tapaan teatteri- ja tanssi-ilmaisua yhdistäen.

Vollmond korostaa eri ikäisten ja moninaisista taustoista tulevien tanssijoiden syvää inhimillisyyttä, tuoden ihmisenä olemisen ristiriidat keskiöön. Täysikuu on tunnettu siitä, että se tekee kaikki hieman hulluiksi - ja näin tanssijat antautuvat tunteiden vuoristorataan. Yksinäisyys ja rakkauden kaipuu, nauru ja kyyneleet, apatia ja elinvoima ovat kaikki teoksessa läsnä. Teos sisältää huimapäisiä ja hämmästyttäviä sooloja, jotka vuorottelevat aistillisien ja leikkisien kohtaamisten ja koomisten, teatraalisten hetkien kanssa. Esityksessä ei ole vain yhtä tarinaa, vaan se on välähdys toisiinsa kietoutuneiden yksilöiden elämästä.

Tämä kaikki tapahtuu ainutlaatuisen näyttämökuvan keskellä. Peter Pabstin lavastuksen keskipisteenä on valtava, kuuta muistuttava kallio, jonka ympärillä aaltoilee Bauschin rakastama vesiaihe. Järvi ilmestyy ja tanssija kelluu ohi. Sade ropisee kaatamalla tai hienoisena tihkuna. Teos tekee vaikutuksen paitsi liikkeellään, myös voimakkaita mielikuvia herättävällä visuaalisuudellaan.

Tapahtuma on loppuunmyyty.

5.11. klo 16:00 Pina Bausch, tanssiteatteri ja Suomi -keskustelutilaisuus Teatterimuseolla.

Lue lisääPina Bausch (1940-2009) ja Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

Pina Bausch (1940-2009) teki tanssin historiaa. Hän ei ainoastaan perustanut maailmankuulua Wuppertalissa toimivaa tanssiryhmää, vaan muokkasi kokonaisen tanssiteatterin lajin ja vaikutti lukemattomiin muihin taiteilijoihin, koreografeihin ja ohjaajiin ympäri maailmaa. Bausch on palkittu lukuisilla arvostetuilla palkinnoilla uransa aikana.

Bausch määritteli modernin tanssin uudestaan Wuppertalissa. Nuori tanssija ja koreografi otti haltuunsa Wuppertaler Bühnenin balettiryhmän vuonna 1973 ja nimesi sen kahden vuoden jälkeen Tanztheater Wuppertaliksi, sillä se oli hänen tavoitteensa: yhdistää tanssi ja teatteri.

Pina Bausch rikastutti tanssia. Hän lisäsi siihen puhetta, näyttelemistä ja laulua. Samalla hän loi uuden tanssin kielen, jota ymmärretään kaikkialla, joka on ajaton ja täynnä syvää inhimillisyyttä. Hän loi neljäkymmentäkuusi teosta, ja vielä vuosikymmeniä niiden syntymisen jälkeen ne liikuttavat, herättävät ja koskettavat meitä. Monet teoksista kuuluvat yhä ryhmän ohjelmistoon.

Hänen teoksensa kuvaavat usein hyvin arkisia asioita. Keskiössä on aina ihminen toiveineen, pelkoineen ja epävarmuuksineen. Pina Bausch paneutui aiheisiinsa kysymällä aiheesta tanssijoilta. Miesten ja naisten välistä monimutkaista läheisyyttä kuvaavissa kohtauksissa hän näytti usein, miten ihmiset kokevat sanattomuutta, hyväksikäyttöä, nöyryytystä ja riippuvuutta.

Viktorin (1986) myötä alkoi yhteistuotantojen aikakausi. Pina Bausch työskenteli kuolemaansa saakka teattereiden ja instituutioiden kanssa Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Turkissa, Intiassa, Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Hongkongissa, Japanissa ja Koreassa, ja sai inspiraatiota eri maista ja kulttuureista.

Pina Bauschin teatterissa tanssijat olivat aina keskiössä. Jokainen tanssija tuo teokseen oman persoonallisuutensa. Tällä hetkellä ryhmässä on kolmekymmentäkaksi tanssijaa seitsemästätoista eri maasta. Kolme sukupolvea työskentelee teosten parissa yhdessä; vanhemmat tanssijat siirtävät roolinsa nuoremmille ja jakavat kehoonsa kirjatun kokemuksen - joissakin tapauksissa vuosikymmenien ajan. Muiden koreografien uudet teokset laajentavat ohjelmistoa ja vastaavat Pina Bauschin perintöön; vuonna 2018 mukana olivat Alan Lucien Øyen ja Dimitris Papaioannou, ja vuonna 2021 Richard Siegal ja Rainer Behr. Syyskuussa 2022 ranskalaiskoreografi Boris Charmatz siirtyy seuran taiteelliseen johtoon.


Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

Koreografia

Pina Bausch

Lavastus

Peter Pabst

Puvustus

Marion Cito

Musiikillinen yhteistyö

Matthias Burkert, Andreas Eisenschneider

Yhteistyö

Marion Cito, Daphnis Kokkinos, Robert Sturm

Lavastusassistentti

Alexandra Corrazola

Puvustusassistentti

Jo van Norden

Harjoittajat

Daphnis Kokkinos, Robert Sturm

Tanssijat

Dean Biosca, Taylor Drury, Silvia Farias Heredia, Ditta Miranda Jasjfi, Reginald Lefebvre, Alexander López Guerra, Nicholas Losada, Milan Nowoitnick Kampfer, Ekaterina Shushakova, Julie Anne Stanzak, Christopher Tandy, Tsai-Chin Yu

Musiikki

Amon Tobin, René Aubry, Nenad Jelić, Magyar Posse, Leftfield, Jun Miyake, Cat Power, The Alexander Balanescu Quartett, Tom Waits and others

Kantaesitys

11.5.2006

Esitysoikeudet

Verlag der Autoren, Frankfurt am Main, representing Pina Bausch Foundation

Taiteellinen johtaja

Boris Charmatz

Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

Toiminnanjohtaja

Roger Christmann

Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

JAES logo

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon