Mystery Sonatas c Anne Van Aerschot12
Show photographer Anne Van Aershcot

Rosas: Mystery Sonatas/ for Rosa

 • Päivämäärä

  15.6-16.6.2022

 • Kokonaiskesto

  2 h 15 min, ei väliaikaa

 • Liput

  48-29 €

Osta lippuja
 • Esitysajat

  15.6. klo 19:00


  16.6. klo 19:00

 • Ei väliaikaa.

Maailmankuulun belgialaiskoreografin Anne Teresa De Keersmaekerin uusin teos Mystery Sonatas/ for Rosa avaa Tanssin talon kansainvälisten vierailujen sarjan. Monumentaalisessa, vastarinnan teemaan kytkeytyvässä teoksessa barokkimusiikki ja nykytanssi hengittävät yhteen.

Musiikin ja liikkeen välisen suhteen tutkiminen on Anne Teresa De Keersmaekerin koreografisen ajattelun keskiössä; tanssi tuo musiikin geometrian näkyväksi. Mystery Sonatas / for Rosa -teoksessa ruusu on musiikkia ja geometriaa yhdistävä symboli. Taidehistoriassa ja kirjallisuudessa ruusu edustaa usein salaisuutta tai mysteeriä.

De Keersmaekerin tuotanto on täynnä vuoropuheluja niin nykysäveltäjien kuin historiallisten teosten kanssa. Tällä kertaa hän on tarttunut böömiläisen barokkisäveltäjän Heinrich Ignaz Franz Biberin noin vuonna 1676 säveltämiin Mysteerisonaatteihin eli Ruusukkosonaatteihin, jotka ovat musiikillinen käännös Neitsyt Marian elämän viidestätoista pyhästä mysteeristä.

Teoksen musiikki on täynnä raamatullisia viittauksia, ja samalla se on tanssiin kutsu, sisältäen barokkitanssille tuttuja musiikkiaiheita. Kehämäisyys, toisto ja terälehtien kaltaiset kuviot mahdollistavat liikkeen muodonmuutokset musiikin mukana. Viiden muusikon muodostama barokkiorkesteri johdattaa kuusi nuorta tanssijaa sonaattien läpi.

Musiikin ja liikkeen mysteeriin kytkeytyy suomalaisen Minna Tiikkaisen taidokas lava- ja valosuunnittelu. Veistoksellinen valaistus, ääni ja tanssi muodostavat monumentaalisen kokonaistaideteoksen, joka avaa väylän de Keersmaekerin arvoitukselliseen ja ristiriitaiseenkin koreografiseen maailmaan.

Teoksessa ruusu ei edusta vain kauneutta, vaan muistuttaa myös lujuudesta ja voimasta - jokaisella ruusulla on piikit. Teos on Rosas tanssiryhmän kunnianosoitus kaimoilleen. Se on omistettu rohkeille vastarinnan naisille – Rosa Bonheurille, Rosa Luxemburgille, Rosa Parksille, Rosa Vergaelenille ja Rosalle, 15-vuotiaalle ilmastoaktivistille, joka kuoli Belgian tulvissa vuonna 2021.

Teoksen yhteydessä järjestetään taiteilijakeskusteluja ja muuta oheisohjelmaa. Tiedotamme oheistapahtumista myöhemmin.

"Anne Teresa de keersmaeker ei lakkaa yllättämästä - - Mystery Sonatas / for Rosa hämmentää, häiritsee ja innostaa."

— Le Soir (BE), 2022

Kuva: Anne Van Aershcot

Anne Teresa de Keersmaeker

Opiskeltuaan tanssia Mudra Schoolissa Brysselissä ja Tisch School of the Artsissa New Yorkissa Anne Teresa De Keersmaeker (s. 1960) loi vuonna 1980 ensimmäisen koreografiansa Asch. Kaksi vuotta myöhemmin ensi-iltansa sai Fase, Four Movements to the Music of Steve Reichin. De Keersmaeker perusti tanssiryhmän Rosas Brysseliin vuonna 1983 ja koreografioi samalla teoksen Rosas danst Rosas. Näistä läpimurtoteoksista asti hänen koreografiansa ovat perustuneet tanssin ja musiikin välisen suhteen kurinalaiseen tutkimiseen. Hän on luonut Rosasin kanssa laajan repertuaarin, jossa hän on käsitellyt musiikillisia rakenteita ja partituureja useilta eri aikakausilta, vanhasta musiikista nykymusiikkiin ja populaarimusiikkiin. Hänen koreografinen työnsä ammentaa muodollisia periaatteita myös geometriasta, numeerisista kuvioista, luonnosta ja sosiaalisista rakenteista ja tarjoaa näin ollen ainutlaatuisen näkökulman kehon artikulaatioon tilassa ja ajassa. De Keersmaeker perusti vuonna 1995 Brysseliin koulun P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) yhteistyössä belgialaisen oopperatalon De Munt/La Monnaien kanssa.

Lue lisää: rosas.be

Koreografia

Anne Teresa De Keersmaeker

Tanssijat (vaihtuvasti)

Rafa Galdino, José Paulo dos Santos, Lav Crnčević, Mamadou Wagué, Sophia Dinkel, Frank Gizycki, Jacob Storer, Cintia Sebők, Laura Maria Poletti, Mariana Miranda

Musiikki

Heinrich Ignaz Franz Biber: Mystery Sonatas

Musiikin johto

Amandine Beyer

Muusikot, Gli Incogniti

Amandine Beyer: viulu, Baldomero Barciela Varela: viola da gamba, Ignacio Laguna Navarro: teorbi ja barokkikitara, Francesco Romano: arkkiluuttu, Anna Fontana: harppu ja urut

Lavastus ja valosuunnittelu

Minna Tiikkainen

Harjoitusohjaajat

Diane Madden, Cynthia Loemij

Puvustus

Fauve Ryckebusch

Taustatutkimus

Lieze Eneman, Tessa Hall

Tekninen johto

Marlies Jacques

Ääni

Alban Moraud, Erwan Boulay

Taiteellinen suunnittelu ja koordinointi

Anne Van Aerschot

Taiteellinen assistentti

Martine Lange

Tuotanto

Rosas

Yhteistyössä

Concertgebouw Brugge, De Munt / La Monnaie (Brussel/Bruxelles), Dance Reflections by Van Cleef & Arpels, Théâtre de la Ville à Paris, Spoleto Festival dei due Mondi

Yhteistyössä

JAES logo

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon