One Flat Thing 004 Agathe Poupeney
Show photographer Agathe Poupeney

Lyon Opera Ballet

  • Päivämäärä

    30.5-1.6.2023

  • Tila

    Erkko-sali

Ranskalaisen nykytanssiin ja -balettiin erikoistuneen huippuryhmän harvinainen vierailu Suomessa

Tällä kaudella uuden taiteellisen johtajansa Julie Guibertin myötä mielenkiintoisen vaiheen aloittanut Lyon Opera Ballet on profiloitunut erityisesti nykytanssin ja -baletin esittäjänä. Teknisesti maailman huippuihin kuuluva ryhmä etsii jatkuvasti uusia ilmaisumuotoja; Lyon Opera Ballet'n vahvuutena on tyylilajien ja eri-ikäisten ja -taustaisten koreografien luoma runsas, erittäin monipuolinen ohjelmisto. Ryhmän ohjelmistossa on tällä hetkellä yli 100 teosta, joista yli puolet on ryhmälle luotuja uusia tilaustöitä.

Tanssin talossa nähdään mm. William Forsythen teoksia sisältävä useamman koreografian ilta, joka antaa tanssijoille mahdollisuuden esitellä häikäisevää virtuositeettiaan.

Forsythe on yksi 1900-luvun loppupuolen tärkeimmistä tanssitaidetta ja erityisesti balettia uudistaneista koreografeista, ja hänen teoksistaan on tullut olennainen osa balettiryhmien repertuaaria kansainvälisesti.

Lipunmyynti alkaa alkuvuonna 2023.

Huom. Erkko-salin katsomo nousee jyrkästi. Taaemmille riveille noustaan portaikkoa pitkin, katsomoon ei ole hissiä. Liikuntarajoitteisille suosittelemme ostamaan paikan ensimmäiseltä riviltä.


Esitykset ovat osa Tanssin talon kansainvälistä vierailusarjaa, joka tuo Suomeen tanssin kiinnostavimpia ryhmiä ja tekijöitä maailmalta. Sarja toteutetaan Jane ja Aatos Erkon Säätiön tuella Tanssin talon avausvuosina 2022-2023.

Tutustu sarjaan kuuluvan Rocío Molinan esityksiin.

Lyon Opera Ballet

Teknisesti Euroopan parhaimpien tanssiryhmien joukkoon nostetun Lyon Opera Ballet'n vahvuutena on tyylilajien ja eri-ikäisten, eri alkuperää ja eri taustoja edustavien koreografien luoma runsas, erittäin monipuolinen ohjelmisto. Ryhmä tarkastelee jatkuvasti tanssin historiaa, nykytanssia ja sen tulevaisuutta.

Kun Louis Erlosta tuli Opéra Nouveau de Lyonin johtaja vuonna 1969, hän antoi tanssille paikan organisaation ytimessä. Ensimmäistä kertaa Pariisin ulkopuolella sijaitseva oopperatalo omisti kokonaisia tapahtumia tanssille ja balettiryhmälleen.

Ensimmäiset baletin johtajat Vittorio Biag, Milko Speremblek ja Gray Veredon olivat kaikki oman aikansa tanssin avantgarden eturintamassa.

1985 johtajana aloittaneen Françoise Adret’n missiona oli antaa ryhmälle sekä kansallinen että kansainvälinen ulottuvuus. Hän rakensi ohjelmistosta kaksisuuntaisen kokonaisuuden perustuen sekä merkittäviin, tuolloin vielä uransa alkuvaiheessa oleviin kansainvälisiin koreografeihin, (kuten Jiří Kylián, Mats Ek, Nacho Duato tai William Forsythe), ja "nuoreen ranskalaiseen tanssiin" (Mathilde Monnier, Maryse Delente tai Angelin Preljocaj).

Tällä kaudella Lyonin oopperan baletti siirtyy uuteen vaiheeseen Julie Guibertin johdolla.

Rikkaan, yli 100 teoksen repertuaarinsa lisäksi baletti jatkaa uusien aikalaisteosten etsimistä ja vastaa edelleen johtavien koreografien teknisiin vaatimuksiin. Ryhmä löytää yhä uusia tapoja juhlistaa tanssia ja suunnata valokeila siihen, miten tanssijat tulkitsevat koreografiaa.

Biografia

William Forsythe (1949) on työskennellyt koreografina yli viidenkymmenen vuoden ajan. Hän on saanut tunnustusta siitä, että hän on suunnannut baletin uudelleen klassisesta ohjelmistosta dynaamiseksi 2000-luvun taidemuodoksi.

Forsythe tanssi ensin Joffrey Balletissa ja sitten Stuttgartin baletissa, jossa hänet nimitettiin residenssikoreografiksi vuonna 1976. Vuonna 1984 hänestä tuli Frankfurtin baletin johtaja, ja hän toimi tehtävässä kaksikymmentä vuotta ennen kuin hän perusti The Forsythe Companyn ja johti sitä vuoteen 2015 asti.

Forsythen syvä kiinnostus organisoitumisen perusteita kohtaan on johtanut hänet tuottamaan monenlaisia projekteja, kuten installaatioita, elokuvia ja verkkopohjaista tiedon luomista. Hänen näyttämöteoksensa ovat ohjelmistossa kokoonpanoissa ympäri maailmaa, ja hänen installaationsa ovat esillä kansainvälisissä näyttelyissä ja museoissa.

Forsythe on saanut lukuisia palkintoja, muun muassa Venetsian biennaalin Kultaisen leijonan ja saksalaisen teatteripalkinnon Der FAUSTin, jotka molemmat on myönnetty hänen elämäntyöstään.

William Forsythe: One Flat Thing, reproduced. Kuva Agathe Poupeney.

Tukijat

JAES logo

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon