Anyattemptwillend 3 Phile Deprez
Show photographer Phile Deprez

Keskustelutilaisuus: Taiteen poliittinen voima?

 • Päivämäärä

  15.9-15.9.2023

 • Kokonaiskesto

  1 h

 • Liput

  Ilmainen / free

Tilaa tarjoilut
 • Tapahtuma-aika

  Pe 15.9. klo 17-18

Koreografin Jan Martensin yhteiskunnallisesti puhutteleva suurteos any attempt will end in crushed bodies and shattered bones nähdään Tanssin talossa 14. ja 15.9.2023.

Avoimessa keskustelutilaisuudessa pohditaan teoksen herättämiä kysymyksiä sekä teemoja.

Taiteen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja poliittisesta voimasta keskustelevat taiteellinen johtaja, koreografi Sonya Lindfors, ohjaaja, Viirus-teatterin teatterinjohtaja ja Espoon Teatterin tuleva taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen, sekä koreografi, Zodiak – Uuden tanssin keskuksen taiteellinen johtaja Jenni-Elina von Bagh. Keskustelua vetää toimittaja ja kriitikko Suna Vuori.

”Minulle kaikki taide on poliittista. Jos jollakulla on mahdollisuus tehdä taidetta, joka ei ole kiinni yhteiskunnallisessa keskustelussa ja käsitellä vain sitä miltä itsestä tuntuu, vaikka maailma palaa, sekin on poliittinen valinta”, Lindfors sanoo.

Von Bagh näkee taiteen sivustakatsojan aseman potentiaalina. Koska taiteella ei ole puolueohjelmaa, siihen liittyy vapaus, sattumanvaraisuus ja epämääräisyys niin tekemisessä kuin vastaanotossakin. Samalla sillä on mahdollisuus synnyttää uutta ja muuttaa ihmisten ajattelua.

”Taide operoi aina vähän ulkopuolella, vaikka onkin vahvasti kytköksissä maailmaan. Siihen liittyy sellaisia ylijäämäisyyden, tehottomuuden ja näiden myöntämisen kysymyksiä, jotka juuri nyt kiinnostavat itseäni. Taiteen vaikutus on selvimmilläänkin epäsuoraa, etenkin esittävässä taiteessa, johon kuuluu aina tietty etäisyys."

Lue keskusteluun johdattava haastattelu.

Keskustelu järjestetään suomeksi.

Tervetuloa!

Tutustu teoksen yhteydessä järjestettäviin työpajoihin

Jussi Sorjanen (s. 1986) on ohjaaja ja Viirus-teatterin teatterinjohtaja. Aikaisemmin hän on työskennellyt lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon taiteellisena johtajana vuosina 2009-2015 sekä Kajaanin kaupunginteatterin ohjaajana 2016-2018.

Lisäksi Sorjanen on ollut Taiken Esittävien taiteiden toimikunnan jäsenenä vuosina 2018-2022.
Sorjanen on tehnyt urallaan noin 15 ohjaustyötä, viimeisimpänä Viiruksessa 2022 ensi-iltansa saanut Versailles yhdessä Sinna Virtasen kanssa.

Uransa aikana Sorjanen on peräänkuuluttanut taiteen ja kulttuurin yhteiskunnallisia ulottuvuuksia, sekä osallistunut aktiivisesti keskusteluun taiteen merkityksestä. Hän on ollut kansainvälistämässä suomalaista teatterikenttää, sekä ollut kehittämässä mm. Viirus GUEST -ohjelmistoa, joka on tätä nykyä yksi Suomen aktiivisimmista ja runsaimmista vierailuohjelmistoista.

Sorjanen aloittaa & Espoon teatterin taiteellisena johtajana elokuussa 2024.

Koreografi sekä esiintyjä Jenni-Elina von Bagh lähestyy erilaisia filosofisia aiheita teoksissaan ja on kiinnostunut muun muassa ruumiin, kielen ja komposition välisestä leikistä. Bagh on työskennellyt eri puolilla Suomea ja Eurooppaa yhteistyössä esimerkiksi koreografien Kenneth Kvarnströmin, Örjan Anderssonin, Helena Franzenin, Deborah Hayn, Linda Kapetanean, Jozef Fruzeckin, Anton Lachkyn, Ikuo Kurodan, Ina Christel Johannessenin kanssa.

Vuosina 2006–2015 Bagh on ollut Helsingin kaupunginteatterin Helsinki Dance Company -tanssiryhmän jäsenenä ja työskennellyt ryhmän puitteissa suomalaisten sekä kansainvälisten koreografien, kuten Andonis Foniadakisin ja Jyrki Karttusen, kanssa. Vuoden 2023 helmikuussa Bagh aloitti Zodiak – Uuden tanssin keskuksen taiteellisena johtajana.

Helsinkiläinen koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors on työskennellyt useissa teattereissa ympäri Suomen luoden erilaisia esitysten lisäksi kuratoituja ohjelmia ja performatiivisia tapahtumia. Hän on perustanut taideyhteisö Urban Apan.

Teoksissaan Lindfors tarkastelee yhteiskuntaa sekä sitä läpäiseviä valtarakenteita, ja pyrkii ravistelemaan vallitsevia rakenteita. Lindfors on palkittu muun muassa Anti-nykytaidefestivaalilla Live Art -palkinnolla vuonna 2018 ja Tiedonjulkistamisen valtiopalkinnolla vuonna 2022.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon