CB Birget press1 c Oystein Grutle Haara 2023
Show photographer Øystein Grutle Haara

Carte Blanche: BIRGET; ways to deal, ways to heal

 • Päivämäärä

  9.9-9.9.2023

 • Kokonaiskesto

  1 h, ei väliaikaa

 • Tila

  Erkko-sali

 • Liput

  42–15 €

Tilaa tarjoilut
 • Esitysaika

  La 9.9. klo 19.00

 • Kesto noin 1h, ei väliaikaa
 • Esityskieli norja, tekstitys englanti

Elle Sofe Saran ja Joar Nangon tanssiesitys, esittäjänä Norjan kansallinen nykytanssiryhmä Carte Blanche. | Dánsačájáhus – Elle Sofe Sara & Joar Nango

Viime vuosikymmeninä useat länsimaat ovat perustaneet komissioita, jotka tutkivat valtion järjestelmällisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneiden vähemmistöryhmien historiaa. BIRGET; ways to deal, ways to heal on vastine Norjan totuus- ja sovintokomissiolle, jonka tehtävänä on antaa ehdotuksia saamelaisten ja norjalaisten sovinnon edistämiseksi kesäkuun 2023 aikana.

Birget on saamelainen ilmaisu, joka kuvaa pärjäämistä tai selviytymistä muuttuvassa ympäristössä. Birgetin voimaannuttamana Sara, Nango ja Carte Blanche kannustavat yleisöä voittamaan pelkonsa käsitellä raskasta ja vaikeaa aihetta ja kutsuvat heidät riehakkaaseen esitykseen, joka kyseenalaistaa sosiaalisia ja poliittisia rajoja, rajoituksia sekä nykypäivän sovinnollista ilmapiiriä.

Esitysprosessi alkoi Guovdageaidnussa (Kautokeinossa), jossa Carte Blanchen tanssijat saivat kokea saamelaiskulttuurin, kaamoksen ja pohjoisen kylmyyden kehoissaan. Kohtaamisissaan saamelaisten kanssa tanssijat kuulivat henkilökohtaisia tarinoita valtion hyväksikäytöstä, ja näitä tarinoita tanssijat kantavat mukanaan lavalla. Myös lavastuksen materiaalit ja esineet on kerätty Finnmarkin tundralta.

Elle Sofe Sara (s. 1984) on koreografi ja ohjaaja, joka asuu ja työskentelee Guovdageaidnussa (Kautokeinossa) Pohjois-Norjassa. Hänen käsialaansa ovat tanssi- ja joikuesitys Vástádus eana – The answer is land sekä useat palkitut lyhytelokuvat. Elle Sofen taiteellinen työ paljastaa usein tilan, jossa menneisyys ja nykyisyys kohtaavat; kollaasin saamelaisesta fyysisyydestä ja henkisyydestä sekä yksinkertaisista elementeistä. Elle Sofe on valmistunut koreografian maisteriksi Oslon taidekorkeakoulusta KhiO:sta. Hän oli Arctic Arts Festivalin festivaalitaiteilija vuosina 2020 ja 2021. Tällä hetkellä Elle Sofe tekee ensimmäistä pitkää elokuvaansa, josta tulee myös maailman ensimmäinen joikumusiikkielokuva.

Joar Nango (s. 1979) on Tromssassa asuva arkkitehti ja taiteilija. Joarin teokset tutkivat taiteen ja arkkitehtuurin välistä rajaa, ja hän ottaa usein yleisön osaksi installaatioitansa. Joar opiskeli arkkitehtuuria Norjan tiede- ja teknologiayliopistossa (NTNU) vuosina 2002–2008 ja oli vaihto-opiskelijana Bergen Arkitekthøgskolessa (BAS) ja Kunsthochschule Berlin-Weißenseessa. Nango oli mukana perustamassa idealistista arkkitehtuurikollektiivia Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB), ja vuonna 2020 hän oli festivaalitaiteilijana Bergen International Festivalilla.

Elokuvaesitys ja taiteilijakeskustelu

Kaapelitehtaan Konttori -kahvilassa näytetään ennen esitystä klo 17.30 Andreas Daugstad Leonardsenin dokumenttielokuva Birget; a portrait of a process. Dokumentin kesto on noin 40 min. Ilmainen pääsy.

Esityksen jälkeen pidetään taiteilijakeskustelu Kaapelitehtaan Konttori -kahvilassa n. klo 20.15 alkaen. Keskustelussa läsnä Carte Blanchen taiteellinen johtaja Annabelle Bonnéry, sekä tanssijat Adrian Barczak ja Noam Eidelman Shatil. Ilmainen pääsy.


Kuva: Øystein Grutle Haara

Čájáhusa namma lea Birget. Dat muitala ahte olmmoš nagoda ja ceavzá rievddalmas dilis. Čájáhusain «BIRGET» de Elle Sofe Sara, Joar Nango ja Carte Blanche bovdejit geahččat hávddodeaddji oktavuođa olbmuid geat jávohuvve ja institušuvnnalaš sivalašvuođa gaskkas.

Maŋemus logijagiin leat olu oarjemáilmmi riikkat ásahan kommišuvnnaid guorahallat unnitlogujoavkkuid historjjá geat leat gillán stáhta systemáhtalaš veahkaválddi. Ovdamearkan namuhit Lulli-Amerihká apartheidstivrema, Kanada internáhttavuogádaga ja mo davviriikkat leat systemáhtalaččat deaddán sámi álbmoga ja inuihtaid.

Sáhttá go traumaid ja persovnnalaš historjjáid juogadeapmi ásahit empáhtalaš oktasašlanja mii dahká ahte fas oažžu áigái luohttevaš oktavuođaid stuorra stáhtain.

Čájáhusas mii čohkket, guldalit ja ráhkadit kollektiivvalaš lihkastaga mas oaidnit eallilan soabahusa, dan sadjái go dušše formáliseret dan. «BIRGET» geahččá leaikkastalli, muhto moaitevaš čalmmiin vuogi movt Stáda lea duhppeniežas kolinisttalaš árbbi.

Elle Sofe Sara (r.1983) lea koreográfa ja rešisevra. Son orru ja bargá Guovdageainnus Finnmárkkus. Son lea ráhkadan dánsačájáhusa luđiin «Vastadus eana- The answer is land» ja maiddái máŋggaid bálkkašuvvon oanehisfilmmaid. Elle Sofe dáiddalaš doaimmas lea dávjá sadji addojuvvon dasa ahte ovddeš ja dáláš deaivvadit, mas oidno fysalaš- ja vuoiŋŋalašvuohta ja čielga gaskaoamit. Sara lea KHIOs váldán koreográfiija MA, ja lea leamaš festiválprofiila Davvi-Norgga riemuin Hársttákas (2020, 2021) ja dál son lea bargamin vuosttaš speallofilmmain mii lea máilmmi vuosttaš juoiganmusikála filbma.

Joar Nango (f.1979) lea arkiteakta ja dáiddár. Son orru Tromssas. Su doaimmas leat lávgalaga dáiddá ja arkitektuvra, ja dávjá váldojit geahččit fárrui su installašuvnnaide. Son lea lohkan arkiteaktan NTNUs áigodagas 2002-2008. Son lea maid leamaš lonohallamis dáppe: BAS ja Kunsthochschule Berlin-Weißensee. Nango lea okta álggaheddjiin idealisttalaš arkiteaktakollektiivva Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB), ja lei Bergena Festspillaid 2020 Festspilladáiddár.

Lipunmyyntitiedot

Lipunmyynnistä vastaa Zodiak - Uuden tanssin keskus. Otathan ensisijaisesti yhteyttä Zodiakin asiakaspalveluun lipunmyyntiä koskevissa kysymyksissä: lipunmyynti@zodiak.fi.

Peruslippu early bird | 35,70 € / 25,50 € (Early bird -hinnat voimassa 6.8. saakka. Tämän jälkeen 42 € / 30 €)
Alennuslippu | 21 € / 15 € (alle 16-v, opiskelijat, työttömät, varus- ja siviilipalvelusmiehet)
Ryhmälippu | 34 € (min. 10 henkilöä)
Ryhmälippu, alennusryhmät | 19 € (min. 10 henkilöä)
Ammattilaislippu | 21 € (teatteri- ja tanssialan ammattilaisille)

Zodiakin alennusliput teatteri- ja tanssialan ammattilaisille ovat myynnissä Kaapelitehtaalla Lasipihan ja Kaapelitehtaan Konttorin infopisteissä. Niistä ostettaessa alennuksen saa näyttämällä jonkin teatteri- tai tanssialan liiton jäsenkortin. Ammattililaislippuja on myös mahdollista ostaa ennakkoon verkosta. Tämä edellyttää käyttäjäprofiilin luomista lipunmyyntijärjestelmämme sekä tunnistautumista teatteri- ja tanssialan ammattilaiseksi. Mikäli olet kiinnostunut tunnistautumisesta, ota yhteyttä osoitteeseen lipunmyynti@zodiak.fi.

Pay What You Can | Esitykseen on myynnissä myös pieni määrä ”Pay What You Can”-lippuja. Saatavilla Lasipihan myyntipisteestä sekä täältä. Lue lisää Pay What You Can -lippuista ja muista lippukäytännöistä.

Erkko-salin katsomossa ei ole merkittäviä näköesteitä, ja katsomo mahdollistaa hyvän näkyvyyden myös reunapaikoilta. Tämän vuoksi katsomo nousee jyrkästi. Huomioithan, että taaemmille riveille noustaan portaikkoa pitkin, eikä katsomoon ole hissiä.

Lippuja saatavilla verkkokaupan lisäksi Kaapelitehtaan Lasipihan myyntipisteestä.

Kuva: Øystein Grutle Haara

Tekijät

Idea ja konsepti

Elle Sofe Sara, Joar Nango

Koreografia

Elle Sofe Sara

Lavastus

Joar Nango

Pukusuunnittelu

Indrani Balgobin

Säveltäjä

Anders Rimpi

Valosuunnittelu

Arne Kambestad

Dramaturgi

Thomas Schaupp

Koreografin assistentti

Alexandra Wingate

Tutkimus

Ravdna Turi Henriksen

Tanssijat

Adrian Barczak, Aslak Aune Nygård, Brecht Bovijn, Caroline Eckly, Dawid Lorenc, Gaspard Schmitt, Ihsaan de Banya, Mai Lisa Guinoo, Nadege Kubwayo, Noam Eidelman Shatil, Ole Martin Meland, Naomi Schouten, Manon Champion

Alkuperäinen miehitys

Irene Vesterhus Theisen, Anne-Lise Rønne, Ole Martin Meland, Aslak Aune Nygård, Caroline Eckly, Dawid Lorenc, Adrian Bartczak Noam Eidelman Shatil, Hanne van Driessche, Brecht Bovijn, Gaspard Schmitt, Daniel Mariblanca, Tilly Sordat, Trine Lise Moe

Yhteistuottajat

Den Norske Opera & Ballett, Bergen International Festival, Nordic Next, BIT Teatergarasjen

Ennakkokuvat

Helge Hansen

Esityskuvat

Øystein Grutle Haara

Ensi-ilta

9.2.2023, Oslo, Den Norske Opera & Ballett | The Norwegian Opera & Ballet

Zodiaklogo ns b 1

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon