20220825 magenta haze 3500x s RGB 07
Show photographer Ilkka Saastamoinen

Tanssin talon kantaesitykset luovat uutta ilmaisua

UUTISET

Tanssin talon SPARKS-hanke nostaa esiin kiinnostavimpia kotimaisia tekijöitä. Ensimmäisinä teoksina ensi-iltansa saavat Outi Markkulan Kulkue-Parad-Parade Pannuhallissa sekä Milla Koistisen Magenta Haze Erkko-salissa.

Milla Koistisen Magenta Haze tutkii yksilön ja ryhmän välistä suhdetta sekä ilon ja ekstaasin teemoja. Kuvataiteilija Sandra E. Blatterer on loihtinut Erkko-saliin ilmatäytteisistä kankaista värikkään, installaationomaisen maailman, johon yleisö kutsutaan liikkumaan vapaasti. Muotoaan muuttavista tekstiiliobjekteista kehittyy alati uusia merkityksiä ja assosiaatioita esiintyjien leikkiessä niiden materian, tunnon ja äänen kanssa.

“Teatteritilaan liittyy tietynlaisia odotuksia ja käyttäytymissääntöjä, joita olemme halunneet tutkia ja haastaa. Tila on teoksessa kuin muuttuva maisema, jota ei voi täysin kontrolloida” kuvailee Koistinen.

Tilallinen vuorovaikutus muovaa yhteistä kokemusta. Yleisö on tilassa liikkuessaan vastakohtien välisten herkkien rajapintojen äärellä – keskellä etäisyyden ja läheisyyden, yhteenkuuluvuuden ja vieraantumisen, haurauden ja vahvuuden kallistumia. Magenta Haze on koettavissa Erkko-salissa 27.10.-29.10.2022.

Lue lisää: Magenta Haze

Kulkue-Parad-Parade yhdistää tanssi-, sävel- ja elokuvataidetta

Outi Markkulan kansantanssiin ja -musiikkiin juurtuva Kulkue-Parad-Parade luo, kantaa ja tallentaa perinnettä. Eri Pohjoismaista kotoisin olevan työryhmän jäsenet peilaavat omaa taiteellista historiaansa sekä tradition jatkumona että muuntumana. Miten perinne siirtyy eteenpäin, entä kuinka tuoda tätä matkaa näkyviin näyttämöteoksen kehyksessä?

Ruumiillisen ja kielelliseen muistamiseen perustuvien tekniikoiden rinnalle taiteilijat ovat tuoneet digitaaliset tiedon siirron muodot. Elokuvataide ja live-kuvaus yhdistyvät tanssiin ja musiikkiin näyttämöllä.

”Kansanperinteestä ammentavassa työssä käytetään usein vanhoja arkistomateriaaleja, joihin muodostetaan uusi suhde. Tässä työssä asetimme lähdemateriaalit tähän aikaan ja itseemme, luottaen siihen, että ne kantavat mukanaan jotain paljon meitä vanhempaa - ja toisaalta jotain, mistä emme vielä tiedä” kertoo Markkula.

Prosessin lähtökohtana on ollut kunkin taiteilijan omaan taiteelliseen historiaan perustuvat lyhyet musiikki-, tanssi- ja elokuvadokumentit. Sen jälkeen alkuperäismateriaalit ovat kulkeneet tekijöiden ja taiteenlajien välillä muodostaen eri kerrostumia sisältävän kokonaisuuden. Kulkue nähdään Pannuhallissa 19.-22.10.2022.

Teokset ovat osa Tanssin talon SPARKS-hanketta. Suomen Kulttuurirahaston tukema hanke toteutetaan vuosina 2020-2023. Hankkeessa tuotetaan yhteensä kuusi kantaesitystä Tanssin talon Erkko-saliin ja Pannuhalliin. Muut SPARKS-hankkeen teokset tullaan näkemään Tanssin talon näyttämöillä kevät- ja syyskaudella 2023.

Lue lisää: Kulkue - Parad - Parade

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon