TANSSIN TALO c Hannu Rytky 03
Show photographer Hannu Rytky

Tanssin talon historiallinen avausvuosi 2022 oli menestyksekäs

Tanssin talon historiallinen avausvuosi 2022 oli menestyksekäs

UUTISET

Tanssin talo houkutteli avausvuonnaan taloon yli 56 000 käyntiä. Talo vihittiin käyttöön 2.2.2022, mutta pandemian vuoksi talon yleisötoiminta käynnistyi vasta 31.3.2022. Yhteensä talon esitykset ja tapahtumat sekä digitaalisesti välitetyt ohjelmasisällöt tavoittivat noin 444 000 taiteen ystävää.

“Tanssin talon avaus oli kauan odotettu merkkipaalu suomalaisen esittävän taiteen historiassa. Olemme otettuja ja ilahtuneita siitä innosta, millä yleisö on löytänyt talon ja ottanut sen omakseen. Huolimatta pandemian aiheuttamista alkuvuoden haasteista, oli meillä menestyksekäs vuosi niin näkyvyyden kuin yleisökäyntien suhteen”, sanoo toiminnanjohtaja Niki Matheson.

Tanssin talo avattiin 2.2.2022 suorana tv-lähetyksenä välitetyllä avajaisgaalalla, joka toi suuren Erkko-salin näyttämölle yli 50 esiintyjää ja taiteilijaa. Avajaisohjelmisto oli nähtävillä myös eurooppalaisen Arte Concertin kanavissa. Avajaisilla sekä muilla talon digitaalisesti välitetyillä ohjelmasisällöillä on ollut yhteensä noin 388 000 katselua ja kuuntelua.

Tutustu Tanssin talon 2022 vuosikatsaukseen (pdf

Talon ohjelmisto oli runsas ja monimuotoinen

Tanssin talon ohjelmisto koostuu tanssin, sirkuksen ja muun kulttuurin toimijoiden esityksistä ja tapahtumista sekä Tanssin talon omista ohjelmahankkeista. Säännöllisesti ympärivuotista ohjelmistoa taloon toteuttavat ohjelmakumppanit; Zodiak - Uuden tanssin keskus, Tero Saarinen Company sekä Cirko - Uuden sirkuksen keskus ja Tanssiteatteri Hurjaruuth.

Tanssin talon vuoden 2022 kohokohtiin lukeutuvat lukuisat kansainväliset esitykset, mm. legendaarisen saksalaisen Tanztheater Wuppertal Pina Bauschin sekä belgialaisen nykytanssiryhmä Rosasin vierailut, Helsingin juhlaviikkojen runsas kansainvälinen tarjonta, Tero Saarinen Companyn tuottama Korean kansallisen tanssiryhmän vierailu sekä Zodiakin tuottamana afrikkalaisen koreografi- ja tanssiryhmän teos Siguifin. Kansainvälistä nykysirkusta koettiin Cirkon tuottaman, ranskalaisen Gaêtan Levêquen Esquive-esityksessä.

"On todella hienoa, että Suomessa on vihdoinkin keholliselle ja liikkeelliselle taiteelle omistettu vierailuteatteri. Erkko-salin lavan pinta-ala, korkeus ja katsomon kapasiteetti luovat hyvät puitteet suuremman kokoluokan kansainvälisten sirkusvierailujen järjestämiseen, mikä on tärkeä lisä Cirkon ohjelmistorakenteeseen", sanoo Cirkon toiminnanjohtaja Jarkko Lehmus.

Tanssin talo toimi uutena kotina kotimaisille tanssintekijöille, jotka toivat talon näyttämöille vierailutuotantoja ja useita merkittäviä kantaesityksiä.

“Erkko-salin avautumisen myötä kotiyleisömme pääsivät viimein kokemaan Tero Saarinen Companyn suuren kokoluokan produktiot tanssille suunnitellussa, sen moniaisteista kokemista tukevassa tilassa. Myös esitystemme määrä ja saavutettavuus Helsingissä nousivat uudelle tasolle. Lähes puolet esityksistämme oli loppuunmyytyjä, ja katsojien joukossa oli paljon myös aivan uutta tanssiyleisöä”, sanoo Iiris Autio, Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja.

Myös Zodiakin toiminnanjohtaja Ari Tenhula iloitsee Tanssin talon mahdollistamista uusista yleisöistä: “Jouduimme peruuttamaan alkuvuodesta 2022 kansainvälisen Sivuaskel-festivaalin, mutta syyskaudella isommat katsojajoukot löysivät tiensä ilahduttavasti sekä Marianna Henrikssonin ja Anna Mustosen Eros-teokseen, että erityisesti Pauliina Feodoroffin Matriarkaatti-esitykseen.”

Monipuolista ohjelmaa nähtiin myös mm. katutanssin näytösten, rock- ja swingin SM-kilpailujen, nuorisoesitysten ja lavatanssien muodossa. Vuosi huipentui joulukuusta tammikuulle ulottuvalla talvikaudella Hurjaruuthin koko perheen rakastettuun Talvisirkukseen.

"Vuosittaisen Talvisirkuksemme siirtyminen uuteen kotiin Tanssin taloon oli uusi, jännittäväkin, kehitysaskel Talvisirkuksen lähes kolmekymmenvuotisessa historiassa. Talvisirkus Iloa saatiin esittää lähes täpötäysille katsomoille yli 60 kertaa. Oli hienoa, kun näytös toisensa jälkeen live-orkesterin, sirkustaiteilijoiden ja monisukupolvisen katsojajoukon riemuisa yhteisenergia täytti Erkko-salin", Tanssiteatteri Hurjaruuthin teatterinjohtaja Liisa Korpiniitty iloitsee.

Tanssin talo on kysytty esityspaikka

Esitystoiminnan käynnistyttyä talon molemmat esitystilat, 700 paikan Erkko-sali sekä 235 paikkainen Pannuhalli, ovat olleet tiiviisti käytössä. “Olemme otettuja luottamuksesta, jota tanssin toimijat ovat osoittaneet taloa kohtaan. Eri tanssi- ja kulttuuritoimijoiden kiinnostus tuoda produktionsa Tanssin taloon on erittäin suurta”, Matheson sanoo.

Tanssin talon kevään 2023 ohjelmisto on julkistettu ja liput lähes kaikkiin esityksiin ovat myynnissä:

Ohjelma

Vastaa Tanssin talon yleisökyselyyn.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon