Ylekamerat 4uupitirronen 1

Tanssi kiinnostaa myös digitaalisesti

UUTISET Artikkeli

Tanssin talo kehittää tanssin digitaalisia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia Digitaalinen näyttämö -hankkeessaan. Osana hanketta Tanssin talo tarjoaa talon tanssitapahtumia, uutta kotimaista nykytanssia ja taustoittavaa sisältöä katsottavaksi eri kanavissa keväällä ja syksyllä 2024. Hankkeen osana on teetetty kaksiosainen tutkimus, joka kertoo yleisön arvostavan erityisesti esityskokemusta syventävää digitaalista aineistoa.

Ammattilaiset näkevät digitaalisuuden rikastavana voimana  

Kaksiosaisen tutkimuksen ensimmäisessä osassa haastateltiin yhdeksää tanssin ja esittävän taiteen tuottamisen ammattilaista. He olivat yhtä mieltä siitä, että digitaalisuus antaa mahdollisuuden rikastaa ja laajentaa tanssin esityskokemusta.

Digitaalisuus ei korvaa live-esitystä, mutta tanssitaltioinnit voivat edistää tanssin saavutettavuutta ja mahdollistavat sisällön joustavan kuluttamisen. Tanssiteosten taltioinnit toimivat samalla tärkeänä kulttuuriperinteen, aikakauden ja historian arkistointina tuleville sukupolville. 

Tanssiteoksen digitaalinen välittäminen vaatii kuitenkin erityisosaamista: esityksen liike, tunnelma ja koreografia on osattava tuoda esille, mikä asettaa haasteita AV-osaajien löytymiselle Suomessa.

Tallenteilla on suuri merkitys. Suurin oppi koronasta oli, että digitaaliset taltioinnit ovat todella tärkeitä. Ne tukevat live-esitystä.”

— Kansallisoopperan ja -baletin tallennetuottaja Mikko Hannuksela.

Esittävän taiteen kokemukseen liittyy kokemus tilasta ja että jakaa sen muiden kanssa, se ei näytön välityksellä välttämättä onnistu. Toisaalta digitaalisuus mahdollistaa eri asioita: tallenne tai striimi ohjaa eri tavalla katsojaa, siihen voi vaikuttaa moni tekijä."

— Johanna Terhemaa, Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus.

Korvauskäytännöt ja resurssit rajoittavat esitysten digitaalista tuotantoa

Taltioinnin käyttötarkoitus, olipa kyseessä esityksen jälleenmyynti tai arkistointi, määrittää sen elinkaaren pituuden ja vaikuttaa oikeus- ja korvauskysymyksiin. Tällä hetkellä yhtenäiset, digitaalisen toteutuksen ja jakelun huomioivat, korvauskäytännöt puuttuvat esittävän taiteen alalta. Kansainvälisiä markkinoita suomalaisille korkealaatuisille tanssitaltioinneille olisi, mutta niihin pääsy vaatii ymmärrystä, verkostoja ja resurssointeja digitaalisen aineiston tuottamisesta ja levityksestä.

Tanssi ja musiikki ovat universaaleja ja niitä voidaan viedä ympäri maailmaa. Sisällön kannalta ei ole eroja tekeekö kotimaiseen vai kansainväliseen jakeluun, mutta oikeuksien korvauksien maksamisessa on.”

— Mikko Hannuksela

Yleisö arvostaa syventäviä digitaalisia sisältöjä

Tutkimuksen toinen osa koostui yleisötutkimuksesta. Selvästi kiinnostavimmaksi digitaaliseksi tarjonnaksi tanssiyleisö koki esitystä syventävät sisällöt, kuten videomuotoiset taiteilijahaastattelut ja teosten valmisteluprosessia kuvaavat dokumentit.

Noin puolet vastaajista olisi kiinnostunut myös esitystaltiointien katsomisesta. Taltiointien katseluhalukkuutta ohjasivat erityisesti tarve joustavuudelle ja saavutettavuudelle – mahdollisuus katsoa esityksiä missä ja milloin tahansa oli tärkeää. Myös lähikuvien ja monikamerakuvauksen hyödyntäminen nostettiin esille katsomiskokemuksen rikastuttajina.

Tanssiyleisöstä

  • 57 %

    koki taiteilija- ja tekijähaastattelut kiinnostavimmaksi digitaaliseksi sisällöksi.

  • 42 %

    olisi kiinnostunut katsomaan tanssitaltiointeja.

  • 62 %

    on katsonut tanssitaltiointeja suoratoistopalveluista.

Tutustu taiteilijaan - katso videot

Tutustu Tanssin talon taiteilijoita esittelevään videosarjaan.

Katso haastattelut

Uusia polkuja tanssille 

Digitaalisuuden kehittyminen avaa tanssille uusia väyliä sekä yleisöjen tavoittamisessa että taiteellisessa ilmaisussa. Pienryhmät ja vapaan kentän toimijat voivat hyödyntää digitaalisuutta tuodessaan teoksia yleisön ja ostajien ulottuville striimausten ja taltiointien muodossa. Uusien teknologioiden, kuten VR:n ja AR:n, odotetaan integroituvan entistä enemmän tanssin tuotantoprosesseihin, tuoden mahdollisuuksia tuotantokustannusten säästämiseen. 

Tekoäly, virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) ovat kiinnostuksen kohteena myös kansainvälisesti tanssiteosten elämyksellisyyden kehittämisessä.

Uutta kotimaista tanssia katsottavissa

Tanssin talo tarjoaa Kansainvälisen tanssin päivän kunniaksi keväällä kaksi kotimaista uutta teosta katsottavaksi digitaalisissa kanavissa.

Katso Skin Hunger

Vuonna 2023 kantaesitetty Johanna Nuutinen +Collaboratorsin teos Skin Hunger on katsottavissa Tanssin talon verkkosivuilla 29.4.-13.5.

Katso teos

Katso I Address You

Tanssin talon Pannuhallissa 25.4. ensi-iltansa saanut Carl Knifin yhteiskunnallinen soolo on katsottavissa Yle Areenassa 3.5.-3.6.

Katso teos

Tutkimuksen toteutti Innolink Research Oy helmi-maaliskuussa 2024. Tavoitteena oli selvittää ja lisätä ymmärrystä tanssin kentällä olevista digitaalisista palveluista ja toimintamalleista sekä haasteista ja tulevaisuuden näkymistä. Yleisötutkimukseen osallistui 901 vastaajaa.

Tanssin talo toteuttaa vuosina 2023 ja 2024 Digitaalinen näyttämö -hankkeen, jonka avulla edistetään Tanssin talon palveluiden sekä tuotanto- ja toimintamallien uudistamista ja digitalisaatiota. Hankkeen päätavoiteena on tanssin näkyvyyden, saatavuuden ja saavutettavuuden lisääminen digitaalisia työkaluja käyttäen ja niitä edelleen kehittäen. Hanke on Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU.

EU disclaimer kestavakasvu FI black

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon