Sparks Talks taitelijat

Suuren näyttämön haasteet ja mahdollisuudet puhuttivat SPARKS Talksissa

SPARKS

SPARKS Talks -verkkoseminaari kokosi yhteen kansainvälisiä tanssialan ammattilaisia, SPARKS-taiteilijoita ja muita tanssin kentän toimijoita.

Suurella näyttämöllä työskentely oli aiheena 7.–8.8.2020 järjestetyssä SPARKS Talks -verkkoseminaarissa. Suomen kulttuurirahaston tukeman SPARKS-hankkeen puhujina toimivat neljä kansainvälistä neuvonantajaa: koreografit Mathilde Monnier ja Antony Hamilton, lontoolaisen Sadler's Wells -teatterin tuotanto- ja kiertuejohtaja Bia Oliveira sekä dramaturgi Katherine Profeta.

Tapahtumaan osallistuivat SPARKS-hankkeen toiseen vaiheeseen valitut kahdeksan taiteilijaa ja työryhmää, jotka suunnittelevat kantaesityksiä Tanssin talon 700-paikkaiseen Erkko-saliin. Lisäksi mukaan sai ilmoittautua 30 aiheesta kiinnostunutta tanssin kentän toimijaa.

Seminaari oli tärkeä alku SPARKS-hankkeelle. Se kokosi Tanssin talon edustajat ja taiteilijat yhteen pohtimaan konkreettisia kysymyksiä, jotka liittyvät tanssiteosten esittämiseen suurella näyttämöllä", Tanssin talon Head of Programme Development Faith Tan sanoo.

Yleisösuhde rakentuu useista tekijöistä

Tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessamukana ollut Tanssin talon Programme Manager Mikael Aaltonen on erittäin tyytyväinen tapahtumaan kokonaisuudessaan.

"Neuvonantajien puheenvuorot olivat hyvin valmisteluja. He olivat aidosti kiinnostuneita mahdollisuudesta käydä dialogia SPARKS-taiteilijoiden ja muun tanssikentän kanssa. Yleisöä kiinnosti erityisesti neuvonantajien kokemukset suurella näyttämöllä työskentelyn haasteista ja mahdollisuuksista", Aaltonen sanoo.

Aaltonen ja Tan kertovat, että keskusteluissa viitattiin toistuvasti muun muassa kysymyksiin yleisösuhteesta, taiteellisesta yhteistyöstä ja dramaturgiasta. Keskustelussa sivuttiin myös suomalaisten tanssitaiteilijoiden kiertuemahdollisuuksia sekä yleisemmällä tasolla että SPARKS-hankkeeseen liittyen. Neuvonantajat toivat keskusteluihin kaivattua kansainvälistä näkökulmaa.

Käydyt keskustelut ovat monin tavoin tärkeitä ja hyödyllisiä. Ne liittyvät sekä tanssin kentän nykyhetkeen että siihen yhdessä tehtävään kehitystyöhön, jonka puolentoista vuoden päästä avattava Erkko-sali mahdollistaa", Tan muistuttaa.

Yleisölle avoimen SPARKS Talksin jälkeen SPARKS-taiteilijat ja -neuvonantajat kokoontuivat vapaamuotoiseen keskustelupiiriin jatkamaan keskustelua erityisesti taiteilijoiden teosideoista. Kaikki neljä neuvonantajaa ovat taiteilijoiden tukena koko hankkeen ajan.

Kolme teosta valikoituu Erkko-lavalle

Erkko-salin SPARKS-hankkeen seuraavassa vaiheessa taiteilijoilta pyydetään eteenpäin kehitetty teosehdotus. Sen perusteella viisi kahdeksasta nyt mukana olevasta taiteilijasta ja ryhmästä valitaan residenssivaiheeseen, jossa teoksia työstetään kolmen viikon ajan.

Erkko-salin näyttämölle valikoituu lopulta kolme esitystä. Aaltonen kuitenkin muistuttaa, että hankkeen idea on tarjota kaikille mukana oleville mahdollisuuksia kehittää osaamistaan riippumatta siitä, pääseekö oma teos tuotantovaiheeseen.

"Toivon, että kaikki nämä ehdotukset toteutuvat jossain mittakaavassa ja jollain näyttämöllä", Aaltonen sanoo.

SPARKS-hankkeessa Tanssin talon 700-paikkaiseen Erkko-saliin ja 250-paikkaiseen Pannuhalliin tuotetaan kumpaankin kolme kantaesitystä, jotka nähdään Tanssin talon näyttämöillä vuosina 2022–2023. Haku Pannuhallin näyttämölle avataan marraskuussa 2020.

SPARKS on uusi Kulttuurirahaston ja Tanssin talon rahoittama taiteellinen kehittämishanke. Lue lisää.

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.