Mutu C Ilkka Saastamoinen
Show photographer Ilkka Saastamoinen

Kulttuurin kummilapset: Mutu

UUTISET Artikkeli

Mutu antaa vastasyntyneen ja huoltajan rauhoittua yhteiseen hetkeen.

Mutussa tuoreilla vanhemmilla ja muilla vauvan läheisillä on tilaisuus nauttia yhtäaikaisesti nykytanssiesityksestä ja lempeästä ympäristöstä vauvan kanssa. Teos on osa Helsingin kaupungin Kulttuurin kummilapset -ohjelmaa, jossa Tanssin talo on ensimmäistä kertaa mukana.

Aistit teoksen inspiraationa

Työryhmään kuuluvat tanssijat Rinja Sartolahti ja Aino Laine pohtivat, miten vauvojen reagointi tilanteisiin on suoraa ja välitöntä. Vaikka vastasyntyneen aistit vielä kehittyvät, ne toimivat vauvoille itselleen kuitenkin riittävästi niihin tarpeisiin, mitä heillä sillä hetkellä on.

Sartolahti vertaa vauvojen aistinvaraista reagointia tanssimiseen: “Tanssissa on minusta jotain samaa. Tanssissa itselle tuottaa iloa, kun aisteja hyödynnetään siten, että reagoidaan tulleisiin implusseihin liikkeellä. Tanssin kautta voi aistia tilaa, ympäristöä ja ääntä, jotka täten vaikuttavat tanssiin. Aikuisena arjessa emme ehkä niin aktiivisesti mieti, mitä aistimme ympärillämme.”

Teoksen nimi Mutu on syntynyt ajatuksesta, että sekä vauvat että teos etenevät mutu -tuntumalla. Musta tuntuu tältä, niin teen näin. “Vauvoilla on tuntuma tilaan ja tilanteeseen, joissa he ovat”, teoksen koreografi Janina Rajakangas sanoo. “Tällaista aistillista viisautta tanssikin on, oman kehon ja ympäristön havainnointia ja impulsseihin reagointia.”

Laine huomauttaa, että Mutu -teoksessa katsojalla ei ole kiirettä nähdä seuraavaa asiaa esityksessä. “Vanhemmat voivat olla ja toimia teoksen aikana vapaasti samanaikaisesti. Toisinaan jotain esitystä katsoessa katsojalle voi tulla olo, että sitä on seurattava aktiivisesti. Mutussa ei tarvitse, vaan vanhemmalla on lupa reagoida vauvaansa.”

Tilasuunnittelun ja tanssin yhdistelmä

Mutu on tanssiteos ja samalla ympäristö, jossa vauva ja vanhempi pääsevät liikkumaan vapaasti, ja jossa kaikkien on mahdollisimman helppo olla. Jenni Pystynen vastaa Mutun tilasuunnittelusta. Tilassa voi nauttia tanssista paikoillaan haluamassaan asennossa tai liikkua vauvan kanssa. Tanssijat liikkuvat lasten ja vanhempien ympärillä.

Myös Tuuli Kyttälän äänimaailma on suunniteltu sopivaksi herkille pienokaisille. “Mutussa olemme välttäneet kovia ääniä. Ajattelemme, että jos vanhemmilla on levollinen ja rento olo esitystilassa, niin vauvakin viihtyy siinä. Vanhemmalla on mahdollisuus olla vauvan kanssa niin kuin siinä hetkessä tarvitsee, mutta samalla voi silti seurata nykytanssiteosta. Ei tarvitse pysyä paikoillaan, eikä vauvan tarvitse olla hiljaa. Tasainen, pehmeä ja lempeä äänimaailma rauhoittaa hetkeä”, Rajakangas kuvailee.

Mutu -tapahtumasivu

Kulttuurin kummilapset on Helsingin kaupungin ylläpitämä palvelu helsinkiläisille vuodesta 2020 eteenpäin syntyville lapsille. Kummilapset saavat kutsun vuosittain kahteen maksuttomaan tapahtumaan, kunnes lapsi aloittaa koulun. Ilmoittaudu Kulttuurin kummilapseksi: https://kummilapset.hel.fi

Kulttuurin kummilapset / Nusrat Fateh Ali Khan
Helsingin kaupunki: Kulttuurin kummilapset / Nusrat Fateh Ali Khan

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon