Podcast tanssin talo

Aivojen ytimessä: tanssi alkaa hengityksestä

AUDIO

Tanssin talon neliosaisessa podcast-sarjassa neurotieteen tohtori ja tanssija Hanna Poikonen vie meidät matkalle läpi tanssijan aivojen. Syvennymme hengitykseen, kehollisiin muistoihin ja tanssin kokemukseen — niin tanssijana kuin katsojana. Ajatuksiaan ja kokemuksiaan tanssin tekemisestä pukevat sanoiksi tanssitaiteilijat, ja aivojen kerrosten läpi etenevän äänimatkan lomassa tarjoutuu myös hetkiä, joina kuulija kutsutaan osallistumaan pieniin liikeharjoitteisiin.

Hengitys on kaiken tanssin alkupiste. Siksi matkustamme hengityksen lähteille aivoissa, ja kysymme, miten voimme kontrolloida jotakin, joka on niin automaattista? Ja miksi samalla juuri hengityksen kontrollista irti päästäminen on tärkeää tanssin tekijälle ja kokijalle?

Syvillä aivojen alueilla pohdimme myös muita tanssin peruspilareita: automatisoituneita liikkeitä, jotka ovat meille niin tuttuja, että tuskin tunnistamme niitä tanssiksi — kunnes näemme ne lavalla. Koreografi, tanssitaiteilija ja kirjailija Hanna Brotherus vie meidät yhteisötanssin äärelle, ja kokemuksiin joissa tanssia aiemmin harrastamattomista on kuoriutunut tanssijoita hänen silmiensä edessä.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon