SPARKS

2 SPARKS ryhmakuva C Tero Ahonen
Show photographer Tero Ahonen

Tanssin kehittämishanke SPARKS

SPARKS on Tanssin talolla vuosina 2020-2023 käynnissä oleva kotimaisen tanssin kehittämishanke, jota tukee Suomen Kulttuurirahasto. SPARKS-tuotantoina toteutetaan yhteensä kuusi kantaesitystä, joista kolme nähdään Tanssin talon 700-paikkaisessa Erkko-salissa ja kolme 235-paikkaisessa Pannuhallissa.

Olennainen osa SPARKS-hanketta on ollut yhteyksien luominen kansainvälisiin verkostoihin. Hankkeeseen kutsuttiin mukaan neljä kansainvälistä asiantuntijaa jakamaan osaamistaan ja kokemuksiaan koreografiasta, dramaturgiasta, tuottamisesta, verkostoitumisesta ja kiertuekäytännöistä. Mathilde Monnier on arvostettu ranskalainen koreografi ja Centre National de la Dansen entinen johtaja, Antony Hamilton on palkittu australialainen koreografi ja Chunky Move -ryhmän taiteellinen johtaja, Bia Oliveira toimii isobritannialaisen Sadler’s Wells -teatterin tuotanto- ja kiertuejohtajana, Katherine Profeta on yhdysvaltalainen dramaturgi ja Yalen yliopiston dramaturgian ja draamallisen kritiikin professori.

Tulossa ensi-iltaan

Ilkka Saastamoinen

Ensimmäiset SPARKS-teokset saavat ensi-iltansa lokakuussa 2022. Pannuhallissa nähdään Outi Markkulan tanssi-, sävel- ja elokuvataidetta yhdistävä teos Kulkue. Milla Koistisen yhteisöllistä iloa tutkiva Magenta Haze puolestaan levittäytyy Erkko-saliin.

Muut SPARKS-hankkeen teokset nähdään Tanssin talon näyttämöillä kevät- ja syyskaudella 2023.

Tulevat SPARKS-esitykset

Erkko-Salin taiteilijat

Tero Ahonen

Erkko-salin teosideoiden takana on kokeneita tanssin tekijöitä, joilla on vahva ja tunnustettu tapa tehdä taidetta. SPARKS-hanke antaa taiteilijoille mahdollisuuden kehittää omaa työtään kohti suuren kokoluokan tuotantoja. Tanssin talon suurelle näyttämölle kantaesitykset tekevät Milla Koistinen, Johanna Nuutinen ja Elina Pirinen. Tuleville teoksille yhteistä on ison näyttämön yleisösuhteen pohtiminen.

Lue Erkko-salin SPARKS-taiteilijoiden residenssivaiheen tunnelmia

Milla Koistinen

Työnimellä Far Removed kulkevassa teoksessa Milla Koistinen ja työryhmä tutkivat kollektiivista iloa, ekstaasia ja yksilön suhdetta ryhmään. Installaation omaisessa teoksessa tila on kuin muuttuva maisema, jossa katsojat voivat vapaasti vaeltaa.

Lue koreografin haastattelu

Johanna Nuutinen

Skin Hunger -nimellä kulkeva teos on osa Johanna Nuutisen aisteja käsittelevää teossarjaa. Moniaistinen teos tutkii tuntoaistia äänimaailman kautta. Miltä kosketuksen tunne kuulostaa tai voiko ääni koskettaa?

Lue koreografin ja äänisuunnittelijan yhteistyöstä

Elina Pirinen

Elina Pirinen työstää tanssijoista ja muusikoista koostuvan ryhmän kanssa moniäänistä ja monimerkityksellistä Mortal Tropical Dances -nimistä teosta. Koreografin mukaan teoksen keskiössä on valtava elämänjano, kärsimys, lohdutus, toivo, hulluus ja vapaus.

Lue koreografin haastattelu

Pannuhallin taiteilijat

Tero Ahonen

Pannuhalliin valituista teosideoista välittyy tanssin eri muotojen ja traditioiden käsittely näkemyksellisellä ja ajassa kiinni olevalla otteella. Pannuhallin SPARKS-haku oli suunnattu uransa alkuvaiheessa olevien taiteilijoiden työn mahdollistamiseen. Taiteilijat Outi Markkula ja työryhmä, Marika Peura & Kaisa Nieminen ja Mikko Hyvönen toteuttavat kantaesitykset Pannuhalliin.


Lue lisää Pannuhallin tulevista esityksistä

Outi Markkula

Outi Markkulalta ja pohjoismaiselta työryhmältä nähdään Pannuhallissa uusi teos Kulkue - Parad - Parade osana Tanssin talon SPARKS-hanketta. Traditioiden liikkeestä ammentava teos yhdistää tanssia, musiikkia ja livekuvausta.

Lue Outi Markkulan haastattelu

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon