SPARKS

TANSSIN TALO c Hannu Rytky 07
Show photographer JKMM Arkkitehdit

Tanssin kehittämishanke SPARKS

Ensimmäiset SPARKS-teokset saavat ensi-iltansa lokakuussa 2022

SPARKS on Tanssin talolla vuosina 2020-2023 käynnissä oleva kotimaisen tanssin kehittämishanke, jota tukee Suomen kulttuurirahasto. Hanke on edennyt tutkimus- ja kehittämisvaiheen sekä residenssivaiheen kautta tuotantovaiheeseen. SPARKS-tuotantoina toteutetaan yhteensä kuusi kantaesitystä, joista kolme nähdään Tanssin talon 700-paikkaisessa Erkko-salissa ja kolme 235-paikkaisessa Pannuhallissa.

Erkko-salin teosideoiden takana on kokeneita tanssin tekijöitä, joilla on vahva ja tunnustettu tapa tehdä taidetta. SPARKS-hanke antaa taiteilijoille mahdollisuuden kehittää omaa työtään kohti suuren kokoluokan tuotantoja. Tanssin talon suurelle näyttämölle kantaesitykset tekevät Milla Koistinen, Johanna Nuutinen ja Elina Pirinen. Tuleville teoksille yhteistä on ison näyttämön yleisösuhteen pohtiminen.

Pannuhalliin valituista teosideoista välittyy tanssin eri muotojen ja traditioiden käsittely näkemyksellisellä ja ajassa kiinni olevalla otteella. Pannuhallin SPARKS-haku oli suunnattu uransa alkuvaiheessa olevien taiteilijoiden työn mahdollistamiseen. Taiteilijat Outi Markkula ja työryhmä, Marika Peura & Kaisa Nieminen ja Mikko Hyvönen toteuttavat kantaesitykset Pannuhalliin.

Uusien teosten esittämisen käynnistyy Pannuhallissa lokakuussa 2022 Outi Markkulan tanssi-, sävel- ja elokuvataidetta yhdistävällä teoksella Kulkue. Lokakuussa nähdään myös Milla Koistisen yhteisöllistä iloa tutkiva kantaesitys Erkko-salissa. Muut SPARKS-hankkeen teokset tullaan näkemään Tanssin talon näyttämöillä kevät- ja syyskaudella 2023.

Olennainen osa SPARKS-hanketta on ollut yhteyksien luominen kansainvälisiin verkostoihin. Hankkeeseen kutsuttiin mukaan neljä kansainvälistä asiantuntijaa jakamaan osaamistaan ja kokemuksiaan koreografiasta, dramaturgiasta, tuottamisesta, verkostoitumisesta ja kiertuekäytännöistä. Mathilde Monnier on arvostettu ranskalainen koreografi ja Centre National de la Dansen entinen johtaja, Antony Hamilton on palkittu australialainen koreografi ja Chunky Move -ryhmän taiteellinen johtaja, Bia Oliveira toimii isobritannialaisen Sadler’s Wells -teatterin tuotanto- ja kiertuejohtajana, Katherine Profeta on yhdysvaltalainen dramaturgi ja Yalen yliopiston dramaturgian ja draamallisen kritiikin professori.

Milla Koistinen

Antoine Aloche

Työnimellä Far Removed kulkevassa teoksessa Milla Koistinen ja työryhmä tutkivat kollektiivista iloa, ekstaasia ja yksilön suhdetta ryhmään. Installaation omaisessa teoksessa tila on kuin muuttuva maisema, jossa katsojat voivat vapaasti vaeltaa.


Lue koreografin haastattelu

Johanna Nuutinen

kuva: Kai Kuusisto, tanssija: Natasha Lommi

Skin Hunger -nimellä kulkeva teos on osa Johanna Nuutisen aisteja käsittelevää teossarjaa. Moniaistinen teos tutkii tuntoaistia äänimaailman kautta. Miltä kosketuksen tunne kuulostaa tai voiko ääni koskettaa?

Lue koreografin ja äänisuunnittelijan yhteistyöstä

Elina Pirinen

Venla Helenius

Elina Pirinen työstää tanssijoista ja muusikoista koostuvan ryhmän kanssa moniäänistä ja monimerkityksellistä Mortal Tropical Dances -nimistä teosta. Koreografin mukaan teoksen keskiössä on valtava elämänjano, kärsimys, lohdutus, toivo, hulluus ja vapaus.

Lue koreografin haastattelu

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon