Toinen teosluonnos
Show photographer Eetu Huhtala

Eetu Huhtalan "Toinen" voitti Tanssin talon Tapahtumatorin valotaidekilpailun

Eetu Huhtalan "Toinen" voitti Tanssin talon Tapahtumatorin valotaidekilpailun

UUTISET

Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Tanssin talo ry ja Suomen valotaiteen seura FLASH kutsuivat suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia taiteilijoita ottamaan osaa kiinteän valotaideteoksen toteuttamiseksi Kaapelitehtaan yhteyteen rakennettavan Tanssin talon Tapahtumatorille. Kilpailuun saapui 25 korkeatasoista teosehdotusta. Kilpailun voittajaksi on valittu Eetu Huhtalan ajaton ja muunneltava ehdotus ”Toinen”.

Kilpailun jury valitsi valotaidekilpailun voittajaksi Eetu Huhtalan teosehdotuksen ”Toinen”.

Huhtala kuvaa interaktiivista teostaan seuraavasti:

  • Tapahtumatorin paljasta arkkitehtuuria mukaileva teos ei pyri merkittävällä tavalla muuttamaan tilan luonnetta; sen sijaan pyrkimyksenä on hiljaisella tavalla aktivoida sitä ja tuoda tanssitaiteelle ominainen kehollisuus osaksi tilaa. Tanssin katsominen on audiovisuaalinen kokemus, mutta erityisen siitä tekee sille ominainen kehollisen kokemuksen elementti. Katsomme toista kehoa, joka eroistaan huolimatta on perustavanlaatuisen samankaltainen oman kehomme kanssa.

Jury luonnehti ”Toinen” teosehdotusta ajattomaksi ja muunneltavaksi teokseksi, jonka pehmeä liike luo Tapahtumatorille herkän ja elämyksellisen valotapahtuman. Teoksen pettävän yksinkertainen idea antaa etusijan valolle, ja sen interaktiolle tilassa olevien ihmisten kanssa. Yksinkertainen installaatio osoittaa, kuinka arkipäiväisestä voi synnyttää taidetta. Se vertautuu tanssiin, jonka instrumentti on meille tuttuakin tutumpi ihmisen keho, joka sekin liikkeen voimalla muuntuu taiteeksi.

Teoksen toteuttamiseen on varattu 75 000 euroa.

Huhtala palkitaan kilpailun pääpalkinnolla, joka on 5500 euroa.

Kasper Muttosen teosehdotus ”Taivaan tanssi – Sininen hetki” sijoittui kilpailussa toiselle sijalle ja palkitaan palkintosummalla 3000 euroa.

Muttosen teosehdotuksen todettiin olevan kaunis ja runollinen kurkistus teollisesta ympäristöstä toiseen todellisuuteen. Teoksen teemat käsittelevät taivaan ja avaruuden käsitettä, unelmia ja todellisuutta.

Kolmas palkinto, 1500 euroa, myönnettiin Tuomas Honkasen ja Ilmari Pesosen teosehdotukselle ”Pinta”.

Jury luonnehti teosehdotuksen olevan hienovarainen, tanssillinen ja pukevan hienosti tilan arkkitehtuuria. Teoksen idea muuttaa seinät mediapinnaksi ja tanssittaa tilan arkkitehtuuria kävijöiden interaktion kautta oli kiinnostava.

Juryn muodostivat Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari, Tanssin talon johtaja Niki Matheson, arkkitehdit Teemu Kurkela (JKMM Arkkitehdit Oy) sekä Pia Ilonen (ILO ARKKITEHDIT Oy). Suomen taiteilijaseuran nimeäminä jäseninä toimivat taiteilijat Jukka Hautamäki ja Tarja Ervasti. Suomen valotaiteen seura FLASH:in nimeämänä jäsenenä toimi Ilkka Paloniemi. Juryn sihteerinä toimi Juha Rouhikoski Suomen valotaiteen seura FLASH:istä. Kilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran sääntöjä.

Lisätiedot:

Juha Rouhikoski, kilpailun sihteeri, Suomen valotaiteen seura FLASH, juha.rouhikoski(at)gmail.com, puh. 045 259 1617

Kai Huotari, toimitusjohtaja, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, kai.huotari(at)kaapelitehdas.fi, puh. 050 384 1557


Beställ nyhetsbrev