Arkkitehtuuri

TANSSIN TALO c Hannu Rytky 05

JKMM Arkkitehtien ja ILO arkkitehtien yhteistyössä suunnittelema Tanssin talon hanke on kauan odotettu merkkipaalu suomalaisen esittävän taiteen historiassa. Talo käsittää yli 5400 tanssille omistettua neliötä – maailmanluokan puitteet tanssin ja sirkuksen esittämiselle ja kokemiselle.

Tanssin talo valmistui joulukuussa 2021 ja vihittiin käyttöön 2.2.2022.

Kuva: Tuomas Uusiheimo
”Meille arkkitehdeille on ollut etuoikeus saada olla mukana luomassa uutta kotia tanssille. Hanke on merkittävä, ja vastaavia rakennuksia ei löydy maailmasta kuin kourallinen."

— Teemu Kurkela, JKMM Arkkitehdit

Tanssi inspiraationa

Tanssin talon arkkitehtuuri on saanut inspiraationsa tanssista, joka tulee näkyväksi myös julkisivuissa. Valtavat maanpinnan yllä leijuvat terässeinät kuin uhmaavat painovoimaa. Porrastuvia rakennusmassoja verhoaa alumiinipaljeteista koostuvat rytmien pinnat. Aineettomuuden ja keveyden taustalla on tuhansia kiloja terästä. Kuten tanssissakin, keveyden vaikutelma vaatii lihaksia.

Yli 5400 neliömetriä tanssille omistettua tilaa käsittää kahden huippuesitystekniikalla varustetun salin lisäksi esiintyjien lämpiö- ja harjoitustilat, toimistotilat, ravintolatiloja laitoskeittiöineen sekä yleisön lämpiötilat aulapalveluineen.

Tanssin talo on kuin valtava moderni ”tanssin kone”, joka kytkeytyy osaksi vanhaa tehdasta. Siksi Tanssin talo on ronski, painava ja maahan juurtunut. Tilat ovat teollisen suuria ja yksityiskohdat voi tunnistaa koneen osiksi.

Kuva: Tuomas Uusheimo. Tanssijat: Oskari Turpeinen & Sophia Wekesa
"Tanssin talo kytkeytyy saumattomasti osaksi Kaapelitehtaan historiaa ja sen ympäristöä."

— Pia Ilonen, ILO arkkitehdit

Kuva: JKMM / Peter Vuorinne

Esityksen hetki – sisätilat

Tanssin talon teräs- ja betonipinnat kätkevät sisäänsä teknisesti laadukkaita ratkaisuja ja yksityiskohtia. Tanssin talo kutsuu astumaan sisään tanssin ja taiteen maailmaan ennakkoluulottomasti.

Sisätilojen vahvat sävyt yhdistettyinä rakennuksen robusteihin materiaaleihin, valoilla ja varjoilla leikittelevään valaistukseen ja erilaisiin heijastaviin pintoihin luovat elämyksellisen ja esityshetkeen virittävän tunnelman.

Tanssin talon sisääntuloaulassa sijaitsee taiteilija Eetu Huhtalan interaktiivinen valoteos ”Toinen”. Interaktiivinen valoteos muuttuu taiteeksi tilassa olevien ihmisten liikkeiden mukaan – aivan kuten tanssikin.

Tanssin talon tilat kiintokalusteineen on suunniteltu niin, että koko rakennus on kuin suuri muuntuva estradi. Tilasta tilaan liikkuessa kävijöillä on roolit ja parhaimmillaan tunne, kuin he olisivat osa teosta. Esityksen hetki on koittanut.

Tilat

Tutustu tarkemmin Tanssin talon esitystiloihin ja tilapalveluihin.

Lue lisää Tilapalvelut-sivulta.
Kuva: Hannu Rytky

Rakennushanke

Tanssin talo sekä Kaapelitehtaan uusi katettu Lasipiha muine tilaparannuksineen tuli maksamaan n. 42 miljoonaa euroa.

Rakennushankkeen rahoittivat Jane ja Aatos Erkon säätiö (15 milj. euroa uudisrakennuksen toteuttamiseen), Helsingin kaupunki (9,95 milj. euroa), Opetus- ja kulttuuriministeriö (7,25 milj. euroa) ja Kiinteistö Oy Kaapelitalo (n. 10 milj. euroa).

Lue rakennushankkeesta lisää rakennuttajan Kiinteistö Oy Kaapelitalon sivuilta.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon