Sonia Boyce Exquisite Tension 2005
Show photographer Sonia Boyce, Exquisite Tension, 2005

Saas­ta­moi­nen Foun­da­tion Key­no­te 2022: So­nia Bo­yce

  • Päivämäärä

    14.9-14.9.2022

  • Aika

    18:00

  • Tila

    Pannuhalli

  • Liput

    Free entry

Tilaa tarjoilut

Saas­ta­moi­nen Foun­da­tion Key­no­te 2022: So­nia Bo­yce // Oi mitä hö­lyn­pö­lyä – tut­ki­mus­mat­ka so­si­aa­li­seen leik­kiin, im­pro­vi­soin­tiin ja nor­mien rik­ko­mi­seen

Venetsian biennaalissa 2022 Kultaisella leijonalla palkittu kuvataiteilija Sonia Boyce luennoi Helsingissä 14.9.2022. Luento on osa Saastamoinen Foundation Keynote -sarjaa.

Meillä aikuisilla ei ole useinkaan mahdollisuutta yksinkertaisesti leikkiä – tutkia spontaanisti suhdettamme itseemme, muihin ja ympäristöömme. Leikkiä saatetaan pitää huolettomana, lapsellisena aktiviteettina, usein jopa ajanhukkana. Taiteilija Sonia Boycelle leikki ja improvisointi muiden kanssa on jotain, joka vie hänet katkeutuneiden odotusten ja varauksettoman hulluttelun maailmaan, jossa yksi teko kannustaa toiseen vailla ilmeistä päämäärää.

Viimeisten reilun 20 vuoden aikana Boyce on osallistanut muita ihmisiä taideteostensa tekemiseen työtovereina ja osallistujina. Näissä kohtaamisissa häntä kiinnostaa se, kuinka näennäisen erilaiset ihmiset ja historiat risteävät. Häntä kiehtoo nähdä mitä tapahtuu, kun osallistujat, usein esiintyjien johdattamina, sallivat itsensä ajautua odottamattoman puolelle.

Boycen Saastamoinen Foundation Keynote -luento käsittelee hänen yhteisötaiteessa käyttämiään prosesseja ja niiden kautta syntyneitä taideteoksia.

Sonia Boyce. Kuva: Sarah Weal
Sonia Boyce. Kuva: Sarah Weal

Tietoa Boycesta

Sonia Boyce syntyi vuonna 1962 Lontoossa, Isossa-Britanniassa, jossa hän asuu ja työskentelee edelleen. Vuonna 2019 Boycen työ taiteen hyväksi palkittiin brittiläisen imperiumin ritarikunnan OBE-arvonimellä kuningattaren uuden vuoden palkintojen jakamisen yhteydessä, ja hänet vihittiin Royal College of Art -taideyliopiston kunniatohtoriksi. Vuonna 2016 Boyce valittiin Royal Academy of Arts -taideakatemian jäseneksi, ja hän sai myös Paul Hamlyn -taiteilijapalkinnon samana vuonna. Boyce työskenteli kuvataiteen professorina Middlesex-yliopistossa vuosina 2012–2017, ja vuodesta 2014 lähtien hän on toiminut ensimmäisenä mustien taiteilijoiden tekemän taiteen ja designin tutkimiseen keskittyvänä professorina University of the Arts London -yliopistossa, missä hän luotsasi kolmevuotisen tutkimushankkeen mustista taiteilijoista ja modernismista. Hankkeesta tehtiin myös BBC-dokumentti Whoever Heard of a Black Artist? Britain’s Hidden Art History (2018).

Viimeisimpiin yksityisnäyttelyihin lukeutuu Kultainen leijona (paras kansallinen paviljonki) -palkittu Feeling Her Way osana Ison-Britannian paviljonkia 59. Venetsian kansainvälisessä taidebiennaalissa (2022); In the Castle of My Skin Eastside Projects -keskuksessa (Birmingham, Iso-Britannia 2020) ja Middlesbrough Institute of Modern Art -taidegalleriassa (Middlesbrough, Iso-Britannia 2021); Sonia Boyce Manchester Art Gallery -galleriassa (Manchester, Iso-Britannia 2018); Sonia Boyce – We move in her way Institute of Contemporary Arts -taidekeskuksessa (Lontoo, Iso-Britannia 2017); sekä Paper Tiger Whisky Soap Theatre (Dada Nice) Villa Arson -museossa (Nizza, Ranska 2016).

LUE LISÄÄ SONIA BOYCEN VIERAILUSTA HELSINKIIN

Saastamoisen säätiön Keynote -luentosarja tuo Suomeen merkittäviä taidealan vaikuttajia

Boycen vierailu on osa Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön vuonna 2014 aloittamaa kuvataiteen kansainvälistymisohjelmaa, johon kuuluu luentojen lisäksi muun muassa kansainvälistä mentorointi- ja residenssitoimintaa akatemian maisteriopiskelijoille ja alumneille.

Boycen luento on kuudes Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön järjestämä Keynote -puheenvuoro. Kerran vuodessa järjestettävän luennon puhujiksi kutsutaan kansainvälisesti merkittäviä taidealan toimijoita.

Sarjan avasi tammikuussa 2016 Okwui Enwezor, Münchenin Haus Der Kunstin johtaja ja vuoden 2015 Venetsian biennaalin kuraattori. Vuonna 2017 luennoi taiteilijaduo Elmgreen & Dragset, samaisen vuoden Istanbulin biennaalin kuraattorit, ja 2018 Adam Szymczyk, joka on toiminut mm. Documenta 14:n taiteellisena johtajana. Vuonna 2019 luennon piti Martha Rosler, yhdysvaltalainen feministisen taiteen edelläkävijä, ja vuonna 2020 latinalaisamerikkalaisen taiteen tuntija Andrea Giunta, vuoden 2020 Mercosul-biennaalin pääkuraattori.

LUE LISÄÄ KUVATAITEEN KANSAINVÄLISET VERKOSTOT -HANKKEESTA

Taideyliopisto logo 1

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon