Rosa Merilainen Tanssin talo 1

Unohda some äläkä luota pelkkään adressiin – Rosa Meriläisen 5 vinkkiä poliittiseen vaikuttamiseen

Vaikuttamistyö eli lobbaus on tanssin kentällä tärkeää. Sen avulla alan tulevaisuutta voidaan ohjata toivottuun suuntaan.

Poimi kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläisen viisi konkreettista vinkkiä poliittiseen vaikuttamistyöhön.

1. Aseta tavoite

Aseta ensimmäiseksi realistinen, saavutettavissa oleva ja konkreettinen tavoite vaikuttamistyöllesi. Se voi olla vaikkapa hintalappu.

2. Pelkkä adressi ei riitä

Adressilla voit todistaa, että asiasi kiinnostaa suurta ihmisjoukkoa. Adressin kerääminen on hyvä alku, mutta se ei yksinään riitä. Kun nimet adressiin on kerätty, työ on vasta alussa.

Suurin kompastuskivi on usein se, ettei kukaan vie adressia eteenpäin nimien keräämisen jälkeen. Adressi ei yksinään edistä toivottua asiaa. Se vaatii tuekseen niiden ihmisten kanssa keskustelemista, jotka päättävät asioista, joita adressi koskee.

3. Luota yhteisvoimaan

Poliittisen vaikuttamisen prosessit ovat pitkiä. Yksin lobbaaminen onkin aikaa vievää, raskasta, tylsää ja vaikeaa. Pyri siis hyödyntämään yhteisvoimaa. Etsi vaikutusvaltaisia kumppaneita, jotka ajavat kanssasi samaa asiaa.

Yhteistyöstä saa iloa ja energiaa. On helpompi toimia vaikuttajana, jos jaksaa suhtautua asiaansa positiivisesti. Jos vaikuttamisesta tulee kiviriippa, kannattaa siitä pitää taukoa. Opettele etiketti

4. Opettele etiketti

Muista käyttäytyä aina kunnioittavasti. Ketään ei saa puolelleen kiukuttelemalla tai naljailemalla. Älä menetä hermojasi tiukoissakaan tilanteissa, vaan pyri aina ratkaisukeskeisyyteen.

Opettele ymmärtämään, miten kulttuuri ja taide toimivat välineinä päättäjiä kiinnostavissa asioissa. Et voi tehdä vakuuttavaa vaikuttamistyötä, jos et ymmärrä vastapuolen arvoja ja logiikkaa.

5. Unohda some

Pidä mielessä, että yhtään hommaa ei ole koskaan viety maaliin sosiaalisessa mediassa. Se, mikä todella on tärkeää, tapahtuu jossakin muualla.

Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen ja Tanssin talo ry järjestivät työpajan lobbaamisesta tanssin kentän toimijoille 5.8.2020 Tanssin talon harjoitussalissa.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon