Kuva2 saaranurmi

Turun Kiertoliike-tapahtuma ylitti odotukset – väljä aikataulu ja kohtaaminen koettiin tärkeäksi

KIERTOLIIKE

Kolmatta kertaa järjestetty tanssin alan ammattilaistapahtuma Kiertoliike 2017 pidettiin tänä vuonna New Performance Turku Festivalin yhteydessä. Kaksipäiväinen tapahtuma kokosi Turkuun 180 tanssin ammattilaista ja opiskelijaa ympäri Suomea.


Kiertoliike 2017 alkoi yhteisellä piknikillä, jonka aikana kuultiin ja keskusteltiin kaupunkiaktivisti Jaakko Blombergin kanssa. Kuva: Saara Nurmi<br>

Kiertoliike 2017 alkoi yhteisellä piknikillä, jonka aikana kuultiin ja keskusteltiin kaupunkiaktivisti Jaakko Blombergin kanssa. Kuva: Saara Nurmi<br>

Kolmatta kertaa järjestetty tanssin alan ammattilaistapahtuma Kiertoliike 2017 pidettiin tänä vuonna New Performance Turku Festivalin yhteydessä. Kaksipäiväinen tapahtuma kokosi Turkuun 180 tanssin ammattilaista ja opiskelijaa ympäri Suomea.

– Osallistujatavoitteet ylittyivät ja sisältö oli onnistunut. On hienoa, että tanssialan ihmiset ympäri Suomea tulivat näin runsain joukoin Turkuun, Läntisen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Sanna Meska sanoo.

Aiemmista Kiertoliike-tapahtumista kerätyn palautteen pohjalta vuoden 2017 tapahtuman aikataulu oli tehty väljäksi – ajatuksena oli, että ihmisillä olisi aikaa keskustella ja olla yhdessä.

Puheensorina Kiertoliikkeen tapahtumatiloissa olikin läpi viikonlopun vilkasta ja äänekästä. Lauantai-iltapäivällä yhtenä tapahtumapaikkana toimineen Kårenin aulassa tapahtuman loppuhuipennusta odottaneet Routa Companyn tuottaja Miia Kauppinen, JoJon yleisötyöntekijä Mika Kiviniemi, tanssija Vilma Laukkanen sekä sirkus- ja tanssitaiteilija Satu Hakamäki pitivät tärkeänä kentän yhteen kokoontumista ja mahdollisuutta vertaistukeen.

– Täällä on ollut kiireetön tunnelma. On hyvä kuulla, mikä puhututtaa, Kauppinen sanoo.

Kauppisesta on hyvä ajatus, että esimerkiksi keskusteluryhmät oli jaettu etukäteen, jolloin joutuu pakostakin keskusteluihin muidenkin kuin vanhojen tuttujen kesken.

– Täällä on opiskelijoita ja kauan alalla työskennelleitä. Kaikki sekoittuvat keskenään, Kauppinen sanoo.

JoJo:n yleisötyöntekijänä vastikään työnsä aloittanut ja teatteripuolelta tanssin kentälle siirtynyt Kiviniemi kehui tapahtuman tunnelmaa ja mielenkiintoisia aiheita.

– Olisin tosin toivonut, että aiheisiin olisi paneuduttu vielä konkreettisemmin. Nyt liikuttiin aika yleisellä tasolla, Kiviniemi sanoo.

Kiviniemi ja Kauppinen uskoivat molemmat, että tapahtuman anti konkretisoituu omassa työyhteisössä.

– Siellä jatketaan tarkemmin asioiden käsittelyä, Kauppinen sanoo.

Satu Hakamäen mukaan luennot ja keskustelut olivat ajatuksia herätteleviä.

– Olisi ollut hienoa syventyä aiheisiin enemmän, mutta aika on tietysti rajallinen, Hakamäki sanoo.

Vilma Laukkasen mukaan tärkeää on myös kuulla ja nähdä, mitä eri paikoissa tehdään.

– Sekin on jo hyvä, että on täällä paikalla.

Provokaatiota ja väittelyharjoituksia

Tapahtuma alkoi perjantaiaamuna pitkällä ja rennolla yhteisellä piknikillä ja kaupunkiaktivisti Jaakko Blombergin puheenvuorolla Turun Valtion virastotalolla. Turun taideakatemian tanssinopettajaopiskelijat olivat sisustaneet virastotalon kauniiksi, lämpimäksi ja helposti lähestyttäväksi paikaksi, jossa oli yhteisöllinen ja yhteen kokoava tunnelma.

Perjantain provokaatiosta piti huolen brittiläinen performanssitaiteilija Scottee. Hän latasi puolen tunnin luennossaan ilmoille nipun provokatiivisia väitteitä, joiden mukaan taiteilijat eivät vaikuta tarpeeksi yhteiskuntaan ja sen ongelmiin ja keskittyvät tekemään vain kaunista, itselle mukavaa, muka vaikuttavaa taidetta.

Scotteen esitystä pidettiin yleisesti ottaen virkistävänä ja herättelevänä, ja luento puhutti paljon osallistujia jälkikäteen. Moni olisi toivonut, että luennon herättämiä ajatuksia olisi purettu sitä seuranneissa ryhmäkeskusteluissa.

Lauantain ohjelmassa oli muun muassa Samuli Nordbergin ja Laura Rämän vetämä Kissat pöydälle, PRKL! -väittelyklubi, jossa osallistujat jaettiin ryhmiin väittelemään heille annetuista väitteistä.

Loppuhuipennuksena nähtiin Maija Hirvasen Art and Love -teos sekä Kalevauva.fi:n tanssin kentälle säveltämä Mikä vituttaa tanssin kentällä -biisi, jonka sanoitus kerättiin tapahtuman aikana osallistujilta.

Ensi vuonna Kiertoliike kokoontuu Tampereella 24.–25. toukokuuta 2018. Teemana on tanssin tekijät yhteiskunnallisina vaikuttajina. Ohjelma julkaistaan tammikuun puolivälissä.

Kiertoliike on tanssin kentän valtakunnallinen ammattilaisfoorumi, joka kokoaa tanssin toimijoita yhteen tanssin kentältä lajiin, taustaan ja ammattiin katsomatta jakamaan, kuulemaan, keskustelemaan ja vaikuttumaan. Tapahtuman tavoitteena on lisätä alan vuoropuhelua ja verkostoitumista Suomessa.

Jokainen Kiertoliike on omanlaisensa tapahtuma sekä teemoiltaan että sisällöltään. Tämän vuoden palautekyselyyn vastanneista yli 90 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut myös seuraavasta, Tampereella järjestettävästä Kiertoliikkeestä. Kiertoliikkeestä on vastauksien perusteella tullut kolmen vuoden aikana tärkeä tanssin kentän kokoaja ja kohtaamispaikka.

Kiertoliike on tanssin aluekeskusten ja Tanssin talon yhteinen tapahtuma, joka järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea. Tänä vuonna tapahtuman järjesti Läntinen tanssin aluekeskus yhdessä Tanssin talon kanssa.

Kiertoliike 2017 -tapahtuman keynote-puhuja Scottee provosoi ja herätti ajatuksia. Kuva: Saara Nurmi<br>

Kiertoliike 2017 -tapahtuman keynote-puhuja Scottee provosoi ja herätti ajatuksia. Kuva: Saara Nurmi

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.