Trash Heroes c Ville Juurikkala 08440 web
Show photographer Ville Juurikkala

Trash Heroes -kesäkiertue vie tanssia kaupunkilaisten luokse

Tanssitaiteilijoiden Antti Lahden ja Panu Varstalan aloitteesta syntynyt osallistava Trash Heroes -kulttuurikonsepti kiertää tänä kesänä Suomea 2.–11.7.2021. Aurinkosähköä hyödyntävillä polkupyörillä kulkeva kiertue vie tanssia kaupunkilaisten luokse ja edistää samalla ympäristötietoisuutta. Kiertue toteutetaan yhteistyössä Tanssin talon ja tanssin aluekeskusten kanssa.

”Me uskomme, että jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa lähiympäristönsä viihtyvyyteen. Haaveilemme paremmasta kaupungista, jossa tanssitaan kaduilla, liikutaan ekologisesti, pidetään huolta luonnosta ja toisistamme”, Antti Lahti ja Panu Varstala toteavat.

Tästä on kyse myös kesän kiertueella: taiteilijat liikkuvat polkupyörillään, pysähtyvät siivoamaan ja tekevät jonkin taideteon yhdessä yhden tai kahden paikallisen tanssitaiteilijan kanssa siivotun alueen kunniaksi. Kaupunkilaiset ja ohikulkijat voivat osallistua tempaukseen haluamallaan tavalla. Kohtaamisia ei suunnitella etukäteen.

Taiteilijat toivovat kiertueelta yllätyksellisiä ja monipuolisia kohtaamisia paikallisten taiteilijoiden ja kaupunkilaisten kanssa: “Jokainen tapaaminen on ainutlaatuinen ja jos tilanteessa vain on läsnä, syntyy väkisinkin hyviä asioita”, Varstala sanoo.

Taiteilijoille itselleen kiertue on myös ainutlaatuinen tilaisuus tavata kollegoita ympäri Suomea näin pandemian jälkeisenä aikana:

“On mahtavaa päästä jakamaan ajatuksia taiteen tekemisestä, tanssitaiteesta ja suhteesta liikkeeseen eri taustoista tulevien tanssitaiteilijoiden kanssa. Jyväskylässä kohtaamme esimerkiksi breikin olympiajoukkueeseen kuuluvan Elias Niskasen ja Kangasniemellä tanssitaiteilija Jukka Ristolaisen, jotka edustavat hyvin erilaisia tanssikulttuureita ja toimintaympäristöjä”, Lahti kertoo.

“Ahaa, tanssitaiteilijat voivat työskennellä myös näin”

Hankkeen koordinaattorin Outi Järvisen mukaan Trash Heroes tuo tanssia lähemmäs kaupunkilaisia eri tavoin:

“Joitain kiinnostavat erityisesti aurinkoenergialla toimivat fillarit ja niihin liittyvä tekniikka. Joitain taas kiinnostavat ympäristöasiat, ja he innostuvat mukaan keräämään roskia. Siinä samalla voikin huomata, että ahaa, tanssitaide voi olla myös tällaista ja tanssitaiteilijat voivat työskennellä myös näin.”

“Ja lopulta he saattavat koukistella polviaan nauttiessaan hyvästä musiikista”, Varstala lisää.

Järvisen mukaan pandemia on vaikuttanut ja otettu huomioon ulkoilmassa tapahtuvan kiertueen suunnittelussa. Koronatilanteen muuttuessa muutokset ovat kuitenkin mahdollisia.

“Toivottavasti tilanne on edelleen heinäkuussa rauhallinen ja ihmisillä on halu avautua uusille asioille”, Järvinen sanoo.

Trash Heroes -kesäkiertue vierailee 2.–11.7.2021 seuraavilla paikkakunnilla:
Turku / Naantali, Rauma, Pori, Vaasa, Seinäjoki, Oulu, Jyväskylä, Kangasniemi, Tampere ja Hämeenlinna.

Trash Heroesiin viime kesänä liittynyt muusikko Joakim Berghäll osallistuu kiertueelle Jyväskylässä. Berghällin on tarkoitus polkea kuormapyörällään Suomenlinnasta Jyväskylään.

Kesän kohtaamisista kerätään digitaalisia muistoja ja kiertuetta voi seurata myös Trash Heroesin somekanavissa. Kiertuetta seuraa myös dokumentaristi Raimo Uunila.

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.