Tanssin kiertuetoiminnan kehittämiseen 86  000 euron rahoitus OKM:ltä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt JoJo – Oulun Tanssin Keskukselle sekä yhdeksälle muulle toimijalle teatterien kehittämishankkeisiin suunnatun tarveharkintaisen määrärahan. Avustuksen suuruus on 86 000 euroa.

Tanssin kiertuetoiminnan kehittämiseen 86 000 euron rahoitus OKM:ltä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt JoJo – Oulun Tanssin Keskukselle sekä yhdeksälle muulle toimijalle teatterien kehittämishankkeisiin suunnatun tarveharkintaisen määrärahan. Avustuksen suuruus on 86 000 euroa.

Kyseessä on tanssin kiertuetoiminnan kehittämisessä mukana olevan kymmenen eri toimijan yhteinen rahoitushakemus, jonka allekirjoittajana JoJo on toiminut.

– Tämä on tuorein askel tanssin kiertuetoiminnan rakentamiselle Suomessa. Hankkeita on ollut aiemminkin ja ongelmaa on eri aikoina pyritty ratkomaan. Edellisten hankkeiden pohjalta on syntynyt syvä ymmärrys, että tätä täytyy tehdä analyyttisesti ja koko kentän voimalla, JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen toiminnanjohtaja Helena Lindqvist sanoo.

– Meidän täytyy kuunnella teatterimaailmaa ja tunnistaa heidän haasteensa ja rakenteensa. Etsimme ratkaisuja laaja-alaisemmin, yhdessä. Tämä on dialoginen prosessi.

Toisin sanoen, on löydettävä ratkaisut niihin ongelmiin, mitkä tekevät esimerkiksi teattereille haasteelliseksi tanssiesitysten ostamisen. Tämä tarkoittaa muun muassa vahvaa yleisöpohjan kasvattamista ja yleisötyötä.

Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilija Isto Turpeinen on vetänyt hankkeen valmistelua keväästä 2016 lähtien. Nyt, kun rahoituspäätös on saatu, vuoden 2017 koeponnistuksessa mukana olevat toimijat kokoontuvat joulukuussa yhteen ja rakentavat raamit yhteistoiminnalle. Valmisteilla on myös avoin, sähköinen tietokanta, jonne esitysten tuottajat voivat syöttää teoksia ja josta tilaajat pääsevät valitsemaan niitä.

– Tarkoitus on, että tietokantaan liittyvät myös pitchaukset, jotka tehdään poimintoina tilaajien suositusten mukaan, Isto Turpeinen kertoo.

Syksyllä osana Kiss My Dance -tapahtumaa Kaapelitehtaalla järjestetty pitchaustilaisuus on jo poikinut yhteistyötä, eli osa paikalla olleista tilaajista on valinnut teoksia ohjelmistoonsa.

– Pitchaukset ovat tulleet jäädäkseen. Ne ovat kosketuspinta tilaajan ja myyjän välillä. Ne tuovat myös lihaa luiden ympärille. Teoksen hinnat ja perustiedot voi lukea paperilta ja trailerit katsoa netistä, mutta kohtaamisen kautta syntyy yhteyksiä ja jatkoa.

Myös Turpeinen muistuttaa, että kiertuetoiminnan kehittäminen vaatii yhteistyön vahvistamista eri toimijoiden ja alueiden kesken ja sisällä.

Tanssin kiertuetoiminnan kehittämishankkeeseen osallistuu kymmenen valtionosuutta saavaa teatterin ja tanssin toimijaa ympäri Suomea: Kemin kaupunginteatteri, Rimpparemmi (Rovaniemi), Jojo - Oulun tanssin keskus (Oulu), Oulun kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Teatteri, Lahden kaupunginteatteri, Kouvolan teatteri, Aurinkobaletti (Turku) ja Kotkan Kaupunginteatteri.

Valtakunnallisina verkostotoimijoina mukana ovat Tanssin talo ry, Suomen Teatterit ry, Tanssin Tiedotuskeskus ry, STOPP ry ja tanssin aluekeskuksista Läntinen tanssin aluekeskus, Keski-Suomen tanssin keskus ja Pohjoisen tanssin keskuksesta Jojo sekä Rimpparemmi. Taiteen edistämiskeskus (Taike) on ollut mukana hankevalmistelutyössä läänintaiteilijaresurssilla (Isto Turpeinen).

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.