Tanssin kiertuetoiminnan kehittäminen hyvässä vauhdissa

Tanssin kiertuetoiminnan kehittäminen hyvässä vauhdissa

Pysy kuulolla, 13. helmikuuta aukeaa järjestelmä, johon vuoden 2018 kiertueelle ehdolla olevat teokset syötetään.

Keväästä 2016 lähtien valmisteltu tanssin kiertuetoiminnan kehittäminen etenee tänä vuonna ensimmäiseen testausvaiheeseen eli koeponnistukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi kiertuetoiminnan kehittämiseen viime syksynä 86 000 euroa, ja tänä vuonna tuo summa jaetaan yhdeksällä paikkakunnalla kymmenen toimijan kesken.

Viime syksynä Kiss My Dance -tapahtuman yhteydessä järjestetyn pitchauksen jälkeiset neuvottelut ovat vielä osittain kesken hanketta.

– Kauppoja on syntynyt ja esimerkiksi Kouvolan teatteri on tehnyt jo päätöksen, että talossa nähdään vuosittain tanssia, Taiteen edistämiskeskuksen puolelta hanketta vetävä läänintaiteilija Isto Turpeinen kertoo.

Yksi mukana olevista teattereista on Kouvolan teatteri, joka haluaa teatterinjohtajan Tiina Luhtaniemen johdolla avata taloa enemmän tanssin suuntaan.

– Haaveena on saada säännöllistä toimintaa tanssiin liittyen niin, että siitä syntyy perinne. Olen käyttänyt ohjaajana tanssia useissa ohjauksissani jo 1990-luvulta lähtien, ja koen sen mahdollisuudet dialogisuuden lisääjänä merkittävänä. Tanssi on erinomainen yhdistävä linkki esimerkiksi yli sukupolvien. Se on myös universaali kieli kansojen ja eri kulttuurien välillä. Tämä laajentaa teatterin taiteellista profiilia sekä antaa mahdollisuuden uuteen yleisöön ja kasvattaa uusia taiteen kuluttajia, Luhtaniemi sanoo.

– Tanssin kiertuetoiminnan kehittämishanke laittaa meidät liikkeelle. Se koputtaa ovelle, joka avataan ilomielin. Samalla se lisää dialogia tanssinkentän ja VOS-toimijoiden sekä vapaan kentän kanssa.

Taike valmistelee parhaillaan myös nettiportaalia, joka tulee toimimaan teostarjottimena. Järjestelmä avataan 13. helmikuuta, jonka jälkeen tuottajat ja teosten tarjoajat syöttävät esitykset järjestelmään. Esitysten syöttämiseen on aikaa kaksi viikkoa, jonka jälkeen tilaajat valitsevat tarjottimelta noin 10–15 suosikkiaan huhtikuun lopulla järjestettävään pitchaustilaisuuteen. Tuon tilaisuuden annista tilaajat valitsevat vuoden 2018 kiertueen teokset, mikäli hanke saa ensi vuodelle jatkorahoitusta.

– Kehitämme alkuvaiheessa hyvin yksinkertaisen ja kustannustehokkaan tilaajaa ja toimittajaa palvelevan järjestelmän. Vasta koeajan jälkeen perehdymme tarkemmin järjestelmän visuaaliseen ilmeeseen, Turpeinen sanoo.

Pysy kuulolla – Tarkemmat ohjeet ja nettiportaalin osoitteen tiedotamme 13. helmikuuta!

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.