Perttu Po lo nen Pekka Ma kinen web 1

Tämä on intohimotyötä! – Kiertoliike pöllytti suhdetta työhön

KIERTOLIIKE

Tanssin alan ammattilaisfoorumi Kiertoliike kokosi juhannuksen alla lähes 150 tanssin ammattilaista Kuopioon keskustelemaan intohimotyöstä.

Säveltäjä, keksijä ja futuristi Perttu Pölönen avasi Kiertoliikkeen. © Pekka Mäkinen.

Säveltäjä, keksijä ja futuristi Perttu Pölönen avasi Kiertoliikkeen. © Pekka Mäkinen.

Tanssin alan ammattilaisfoorumi Kiertoliike kokosi juhannuksen alla lähes 150 tanssin ammattilaista Kuopioon keskustelemaan intohimotyöstä.

Kahden päivän aikana kuultiin ajatuksia herätteleviä puheenvuoroja ja tarkasteltiin omaa työtä työpajoissa – sekä nautittiin Paikallisliike- ja Kuopio tanssii ja soi -festivaalien esityksistä.

“Tapahtuman tunnelma oli välitön ja rento. Ohjelmaa ei ollut liikaa ja näin jäi aikaa myös ajatustenvaihtoon ja reflektointiin. Koin, että tapahtuman osallistujat eivät ainoastaan inspiroituneet, vaan saivat myös käytännön työkaluja omaan työhönsä", summaa Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen taiteellinen johtaja Jaakko Toivonen.

Puheenvuoroissa kohtasivat idealismi, realismi ja rakenteet

“Intohimo on ajankohtainen ja monimuotoinen teema, joka koskettaa meitä kaikkia. Se toimi hyvänä sateenvarjona keskusteluun jaksamisesta, yksinäisyydestä, työolosuhteista, rajoista ja jopa rahasta", sanoo Kiertoliikkeen sisältötyöryhmään osallistunut Toivonen.

Kuopiossa ja Pohjois-Savon alueella työskentelevä freelance-tanssitaiteilija Anna-Maria Väisänen pitää teemaa myös ristiriitaisena: “Tämä ON intohimotyötä. Toisaalta, välillä, kun toimit samaan aikaan koreografina, tuottajana, tiedottajana ja puvustajana, tämä työ tuntuu ihan vaan työltä. Eikä työn tarvitsekaan aina olla intohimoista."

Aamutaijin ja -kahvien jälkeen Kiertoliikkeen avasi säveltäjä, keksijä ja futuristi Perttu Pölönen. Pölönen jakoi oman tarinansa Nurmijärveltä Nobel juhlallisuuksiin ja Piilaaksoon ja muistutti, kuinka intohimo kytkeytyy arvoihin ja identiteettiin: “intohimoinen ihminen on rehellisimmillään."

Pölösen mukaan seuraava vallankumous on inhimillinen vallankumous, jossa empatia, kulttuuri ja taide, sosiaalinen vuorovaikutus ja historia korostuvat tehokkuuden ja analyyttisyyden sijaan: "Asiat, jotka erottavat meidät koneista ovat samoja, jotka tekevät meistä onnellisia."

Idealismista laskeuduttiin realismiin työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja Santeri Lanérin puhuessa intohimosta ja uupumuksesta. “Joka neljäs suomalainen kokee työuupumusta jollain tavalla", Laner totesi ja muistutti, että työelämän ei ikinä pitäisi olla hätätilanne.

Laner jakoi kokemuksia omista burnouteistaan ja kuvaili sudenkuoppia intohimon tiellä: uhkarohkeutta, nyt tai ei koskaan - ja vielä vähän -ajattelua, niukkuus-ansaa, jossa puute rahasta, ajasta tai unesta aiheuttaa tilan, jossa ei pysty ajattelemaan selkeästi sekä tunnetta, kun työ on yhtä kuin elämä.

Lopuksi Laner jakoi vinkkejä ikigain, elämän tasapainon, saavuttamiseen esimerkiksi tiedostavan ja armollisen läsnäolon kautta, ja jätti tilaa keskustelulle, jota käytiin vilkkaasti.

Väisäsen mukaan Lanérin puheenvuoro herätti ajattelemaan, kuinka burn-out todella on uusi normaali:

“On tärkeää luoda itselleen rajat ja suojata itseään, sillä freelancerina puuttuvat usein rakenteet ympäriltä, kuten esimerkiksi fyysinen työpaikka, johon mennä", hän sanoo ja jatkaa: “puhuimme ryhmässä, ettei voivottelu kuitenkaan auta mitään. Muutos on aina hidasta, mutta sen eteen on nähtävä vaivaa."

“Edustan tässä nyt Mordorin pimeitä voimia", aloitti vitsaillen puheenvuoronsa kulttuurintutkija Mona Mannevuo ja kiinnitti huomionsa uupumusta ja ylisuorittamista ruokkiviin rakenteisiin.

Mannevuon mukaan lääkkeeksi yhä yleistyvään työuupumukseen tarjotaan oman käyttäytymisen muokkaamista – itsekuria, mittaamista ja seurantaa sekä mindfulness-appeja. Henkilökohtaisilla ratkaisuilla ei kuitenkaan voida ratkaista makrotason ongelmia, hän totesi. Mannevuon puheenvuoro herätti vilkasta keskustelua muun muassa ilmaisen työn teettämisestä, taiteilijapalkasta sekä rajojen asettamisesta.

Toivonen piti puheenvuoroja onnistuneina: “Koin niiden kautta todella vahvasti asioiden universaalisuuden. Pidin siitä, ettei puhuttu vain taiteenkentästä, vaan yleisesti ihmisten intohimosta ja hyvinvoinnista työelämässä. Se aktivoi miettimään myös omia näkökantoja ja toimintatapoja."

“Yhteistyössä on voimaa"

width=

© Pekka Mäkinen.

Kiertoliike on vuosittain järjestettävä tanssin alan ammattilaisfoorumi – ainoa laatuaan. Tämän vuoden tapahtuman järjestivät Tanssin talo yhdessä Itä-Suomen tanssin keskuksen ja aluekeskusverkoston kanssa.

“Tanssin kenttä on niin monimuotoinen ja pirstaleinen, että yhteinen foorumitapahtuma kerran vuodessa on todella merkityksellinen. Se antaa mahdollisuuden tavata kollegoja, laajentaa verkostoa, puhua polttavista aiheista ja ihan vaan jakaa tuntemuksia. Yhteistyössä on niin paljon voimaa ja uskon, että tapahtuman kautta kaikki taas kokivat sen", kiteyttää Toivonen.

Myös Anna-Maria Väisänen näkee yhteen kokoontumisen voimavarana. Hän kuitenkin kannustaa rohkeammin dialogiin: “Kiertoliikkeessä tapaa kollegoita ja moni hakeutuu tuttuun seuraan. Olisi tärkeää, että tapahtuma ruokkisi avointa dialogia niin, että aidosti tutustuisi myös uusiin kollegoihin."

Ensi vuonna Kiertoliike matkaa pohjoiseen: seuraava Kiertoliike järjestetään 20.–22.3.2020 Kajaanissa.

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.