Annos Toni Raisio

Ruokaelämyksiä taiteennälkäisille

Maailmalla kulttuuri-instituutioiden ohessa toimivat ravintolat alkavat olla elämyksiä itsessään. New Yorkin nykytaiteenmuseo MoMassa syödään fine dining -hengessä kalliita viinejä maistellen, valokuvataiteenmuseo Fotografiskassa Tukholmassa puolestaan panostetaan maailmanparannukseen paitsi valokuvien, myös ruoan kautta. Paljon nähnyt kulttuurimatkailija kaipaa ruokaa niin sielulle kuin ruumiille. Nyt myös vuonna 2020 aukeavalle Tanssin taloon etsitään kumppaniksi ravintolatoimijaa

Ruokaelämyksiä taiteennälkäisille

Mäntän Serlachius-museoissa panostetaan taide-elämysten lisäksi ruokaan. Kuva Toni Raisio

Mäntän Serlachius-museoissa panostetaan taide-elämysten lisäksi ruokaan. Kuva Toni Raisio

Maailmalla kulttuuri-instituutioiden ohessa toimivat ravintolat alkavat olla elämyksiä itsessään. New Yorkin nykytaiteenmuseo MoMassa syödään fine dining -hengessä kalliita viinejä maistelle valokuvataiteenmuseo Fotografiskassa Tukholmassa puolestaan panostetaan maailmanparannukseen paitsi valokuvien, myös ruoan kautta. Paljon nähnyt kulttuurimatkailija kaipaa ruokaa niin sielulle kuin ruumiille. Nyt myös vuonna 2020 aukeavalle Tanssin taloon etsitään kumppaniksi ravintolatoimijaa.

"Tänä päivänä kulttuurikohteet eivät ole vain taide-elämyksiä ja koulutusta: niistä on tullut kävijöille sosiaalisia kohtaamispaikkoja, joissa vietetään aikaa, syödään, shoppaillaan, työskennellään ja jopa nukutaan!"

Näin todetaan museoille ja kulttuuri-instituutioille palkintoja jakavan brittiläisen Leading Culture Destination Awardsin sivuilla.

Taide ja kulttuuri itsessään ovat ydin, jonka ympärille ihmiset kaipaavat myös muita, hyvin suunniteltuja ja toteutettuja palveluita. Ruoka ja kulttuuri yhdistyvät toisiinsa varsin luonnollisesti. Siksi ravintolapalveluiden merkitys erilaisten kulttuuri-instituutioiden kyljessä on noussut.

Virkeä, poriseva miljöö erilaisine palveluineen houkuttelee myös lisää kävijöitä kulttuurin pariin.

Ravintola on osa Fotografiskan missiota

Tukholmassa sijaitseva, arvostettu valokuvataiteen museo Fotografiska on nostanut ravintolapalvelut näkyvästi esille osana koko museon toimintaa.

Vuonna 2010 avatun Fotografiskan lähtökohtana oli luoda tavallisen museon sijaan elävä talo, kohtaamispaikka. Ravintola on saanut mediassa osakseen runsaasti huomiota, ja vuonna 2016 se valittiin maailman toiseksi parhaaksi museon yhteydessä olevaksi ravintolaksi Leading Culture Destination Awardseissa.

Ravintolan toimintaan on otettu elämysten lisäksi yhteiskunnallinen ja ympäristöllinen näkökulma. Ruoassa on keskitytty kasvisruokaan, jota höystetään tarvittaessa lihalla tai kalalla.

– Olemme kohtaamispaikka, jossa on inspiroivia maailmanluokan valokuvanäyttelyitä. Meidän missionamme on innostaa ihmisiä kohti valveutuneempaa maailmaa. Ja kun puhutaan maapallon pelastamisesta, ruoka ja yhteiskunnan asenteet sitä kohtaan ovat tärkeässä roolissa. Tässä me toimimme vahvana muutosvoimana, Fotografiskan johtaja ja toinen perustajista Per Broman sanoo.

Ravintola ei siis ole vain tukemassa museon toimintaa, vaan sillä on itsenäinen tärkeä roolinsa Fotografiskan arvomaailmassa ja missiossa. Keittiömestarina toimii Michelin-tähtikokki Paul Svensson.

Toki suurin osa vieraista tulee Bromanin mukaan edelleen ensisijaisesti katsomaan näyttelyä ja sen jälkeen syömään. Mutta on niitäkin, jotka tulevat syömään ja innostuvat sen ohessa menemään näyttelyyn.

Vaikka ruoan ja taiteen liitto vaikuttaa varsin loogiselta, silti Ruotsissa tilanne on sama kuin Suomessa – useimmissa kulttuuri-instituutioissa ravintola- ja kahvilapalvelut ovat edelleen sivussa ja niitä ei juuri nosteta esiin markkinoinnissa.

– Poikkeuksena tästä on Ruotsissa Moderna Museum, jonka profiilissa oli heti alusta pitäen myös hyvän ruoan tarjoaminen, Broman sanoo.

Serlachius-museoissa ruoka linkittyy taiteeseen

Mäntän Serlachius-museoiden kehittämispäällikkö Päivi Viherkoski arvelee, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ravintolapalveluihin panostamiseen ei ole runsaan muun ravintolatarjonnan vuoksi ollut varsinaista pakkoa. Sen sijaan Mäntässä, jossa palveluita on vähemmän, on.

– Kulttuurimatkailijat ovat vaativia ja nähneet paljon. Vaikka olemme syrjässä sijaitseva museo, meidän vertailukohdat ovat maailmalla, New Yorkissa ja isoissa kaupungeissa, Viherkoski sanoo.

– Kulttuurikohteen kävijälle ruoka on usein myös tärkeää. Meidän on ollut pakko panostaa siihen. Palveluiden on myös oltava laadultaan samaa tasoa.

Mäntän Serlachius-museot on kehittänyt ruoan ja taiteen ympärille myös erilaisia tapahtumia ja tuotteita, kuten kulinaarinen matka Akseli Gallen-Kallelan inspiroimana ja 24.–27. elokuuta järjestettävä Food & Art -ruokafestivaali, joka on suunniteltu yhdessä ruokakulttuurin kehittämiseen keskittyvän Food Camp Finlandin kanssa. Festivaali kokoaa Serlachius-museoiden alueelle viisi Michelin-tähtikokkia maailmalta sekä hyvän määrän yleisöä.

– Tapahtuman Chef's menut myytiin loppuun jo alkuvuodesta, Viherkoski kertoo.

Tanssin talo etsii ravintolakumppania huippupaikalle

data-mce-src=

Helsingin Ruoholahteen, Kaapelitehtaan yhteyteen rakennetaan parhaillaan Suomen ensimmäistä kaikelle tanssille omistettua taloa. Kansainvälinen ja korkeatasoinen ohjelmisto tulevat luomaan Tanssin talosta paitsi Suomessa ennennäkemättömän kulttuurikokonaisuuden, myös kansainvälisesti kiinnostavan matkailukohteen.

Tanssin talon uudisrakennus nousee Kaapelitehtaan toiseen päätyyn ja tulee näin ollen olemaan Kaapelitehtaan keskeisimmällä paikalla, ihmisvirtojen ytimessä.

JKMM Arkkitehtien ja Muotoilu- ja arkkitehtuuritoimisto Tallin arkkitehtuurikuvat tulevasta talosta julkistettiin vastikään ja talo sai mediassa ja ihmisten keskuudessa kauttaaltaan positiivisen vastaanoton.

Tanssin talo etsii ravintoloitsijaa vuokralaiseksi ja kumppaniksi. Haussa on innovatiivinen toimija, jonka kanssa rakennetaan yhdessä niin puitteita kuin toimintaa.

– Haluamme, että ravintola on tiivis osa Tanssin talon monipuolista palvelukokonaisuutta. Etsimme kumppania, joka on aktiivinen, monipuolinen ja kokenut osaaja sisältöjen suunnittelussa ja toteutuksessa. Tulevalla ravintolatoimijalla on tärkeä rooli Tanssin talon ja koko Kaapelitehtaan alueen palvelukokonaisuudessa, Tanssin talon toiminnanjohtaja Hanna-Mari Peltomäki sanoo.

Tanssin talon myötä jo ennestään vilkkaasta Kaapelitehtaan kulttuurikeskittymästä tulee entistä vetovoimaisempi – samalla itse Kaapelitehdas uudistuu muun muassa niin, että koko sisäpiha katetaan. Kaapelitehtaalla on noin 600 000 vuotuista kävijää ja Tanssin talo tuo mukanaan 170 000 uutta kävijää. Lisäksi ympäröivä asuinalue kasvaa Jätkäsaaren ja Länsisataman myötä huimasti ja alueella on runsaasti toimistoja ja lounasruokaa kaipaavia.

Kilpailutus on käynnissä 18. lokakuuta asti.

Lisätietoja: Hanna-Mari Peltomäki, hanna-mari.peltomaki@tanssintalo.fi

Lue lisää ravintolakilpailutuksesta tästä!

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.