TT Hanna Korjus

Rajoja rikkovaa balettia

Balettitanssija ja Tanssin talon lähettiläs Hanna Korjus haluaa rikkoa ennakkoasenteita ja tehdä baletista lähestyttävämpää. Baletti voi olla niin paljon muutakin kuin klassista tanssia.

Rajoja rikkovaa balettia

title=

Balettitanssija ja Tanssin talon lähettiläs Hanna Korjus haluaa rikkoa ennakkoasenteita ja tehdä baletista lähestyttävämpää. Baletti voi olla niin paljon muutakin kuin klassista tanssia.

Hanna Korjus tanssii ja harjoituttaa muita tanssijoita Suomen mittakaavassa ainutlaatuisessa balettiryhmässä. Ballet Finland -seurue on Suomen Kansallisbaletin lisäksi ainoa vain ammattibalettitanssijoista koostuva ryhmä Suomessa. Sami Saikkosen vuonna 2007 perustama ryhmä, joka tunnettiin alun perin nimellä Pieni suomalainen balettiseurue, haluaa edistää baletin leviämistä laajemmalle yleisölle. Miten Hanna Korjus päätyi tähän ryhmään ja miten hän edistää tätä sanomaa Tanssin talon lähettiläänä?

Korjuksen matka balettitanssijaksi alkoi jo 5-vuotiaana Valkeakoskella. Helsingin Tanssiopiston ja Kansallisoopperan balettioppilaitoksen erikoiskoulutusten kautta klassisesti kouluttautunut Korjus haki oppia myös Tallinnan balettikoulusta. Baletissa Korjusta on kiehtonut sen fyysisyys tanssimuotona, loppuun asti työstetty liike ja keho kuitenkin niin, että se on taidetta eikä vain urheilua.

Pienessä suomalaisessa balettiseurueessa Korjus oli mukana heti ryhmän perustamisesta lähtien. Vuonna 2010 tie johti Saksaan, jossa Korjus pääsi tanssimaan Chemnitzin baletissa. Tämä oli “paikka, joka muutti näkemyksen tanssiin", Korjus sanoo.

Työskentely Keski-Euroopassa avasi tanssijan silmät sille, mitä baletti voi olla ja mihin se voi viedä. Saksassa hän oppi kokonaisvaltaisempaa kehon liikekieltä ja näki, että balettia voi tanssia, vaikka lähtökohta ei olisi aivan klassinen. Suomessa opiskellessaan Korjus kohtasi keskustelua tanssijan puutteista ja siitä, miksi ei voisi tulla balettitanssijaksi. Saksassa sen sijaan keskityttiin tanssijan omien hyvien puolien kehittämiseen, eikä puutteiden etsimiseen.

– Klassisessa baletissa kropalliset vaatimukset ovat usein todella kovat, mutta jos oppii työstämään kehoaan, nämä eivät ole este saada töitä. Tähän pitäisi kannustaa enemmän.

Palattuaan Suomeen Korjus jatkoi nyt nimensä vaihtaneessa Ballet Finland -seurueessa, tavoitteenaan edelleen rikkoa ennakkoasenteita ja tehdä baletista lähestyttävämpää. Ryhmän tarkoituksena on myös antaa tanssijoille lisää työllistymismahdollisuuksia, sillä Suomessa on ennen seuruetta ollut vain yksi iso balettitalo, kun muualla Euroopassa on tyypillisesti useita balettiseurueita samassa maassa.

Mitä Tanssin talo voi merkitä baletille, joka on jo vakiintunut tanssin muoto oman näyttämön kera?

Tanssin talo tarjoaa baletille mahdollisuuksia yhteisesityksiin ja yhteistyöhön muiden tanssimuotojen kanssa. Se voi tuoda myös lisää yleisöä, Korjus pohtii.

– Ihmiset kiinnostuisivat, näkisivät muutakin, mitä eivät ole nähneet, Korjus ideoi.

– Oopperan baletin tanssijat tekivät joskus Alminsalissa omia iltojaan eli tanssijat saivat itse tehdä haluamiaan koreografioita ja esittää niitä. Tämmöinen ilta sopisi hyvin Tanssin taloon. Esimerkiksi niin, että koreografit voisivat käyttää muun kentän tanssijoita.

Baletin ammattilaisille Tanssin talo voisi tuoda toivottua yhteisöllisyyttä.

­– Täytyy puhaltaa yhteen hiileen ja olla yhteydessä muuhun kenttään, Korjus toteaa.

Hän toivoo, että jokainen osaisi myös arvostaa toistaan ja toistensa lajeja. Balettiammattilainenkaan ei nykyaikana pärjää pelkällä balettiosaamisella.

– Pitää olla supermonipuolinen, Korjus sanoo.

– Baletin treenaaminen on hyväksi myös muille. Olisi hienoa, jos saisi balettitunnin tarjolle jokaiselle tanssin ammattilaiselle, Korjus kertoo missiostaan.

– Tanssikouluissa toivotaan myös oppilaille lisää mahdollisuuksia päästä osallistumaan ammattilaisten kanssa esityksiin. Olisi hienoa saada yhteistyö, jossa olisi mukana Oopperan Baletti, Ballet Finland ja kouluista olevia oppilaita tuottamassa yhteisiä esityksiä tai työpajoja.

Yhtenäisyyden, harjoitusmahdollisuuksien ja rajojen rikkomisen viestiä Korjus vie myös Tanssin talon lähettiläänä.

­– Mikä on balettia ja mikä on nykytanssia – turha vetää niitä rajoja, Korjus sanoo.

Vaikka ammattilaiset eivät vielä osaa hahmottaa, mitä Tanssin talo voi tuoda heille, Korjus on jo aloittanut työnsä kentän yhdistäjänä luomalla muun muassa keskustelufoorumin alan tekijöille. Lähettiläänä hän kerää tietoa siitä, mitä alan ihmiset toivovat talolta. Jo tällä hetkellä Tanssin taloon toivotaan kansainvälisiä vierailuja sekä monipuolisia harjoittelumahdollisuuksia. Myös Kansallisbaletti hakee omaan osaamiseensa monipuolisuutta ja kansainvälisyyttä. Kaikki nämä mahdollisuudet löytyvät tulevasta Tanssin talosta.

– Tanssin talo on uusi esityspaikka: rajoja rikkovampi ja lähestyttävämpi paikka yleisölle, Korjus sanoo.

Teksti ja kuva Paula Partanen

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.