Salla S Marja Liisa T Isto T kuva Tiia Lappalainen

Mitä on tanssin hyvä?

Tanssin hyvä -toimintatutkimus “pitelee peiliä" tanssin kentän edessä, kuten tutkijat Marja-Liisa Trux ja Isto Turpeinen asian ilmaisevat. Tavoitteena on kuvata suomalaista tanssitoimintaa ja toisaalta tukea tanssin ammattilaisia oman työnsä sanoittamisessa ja kehittämisessä. Trux ja Turpeinen ovat matkanneet vuodesta 2017 ympäri Suomea ja tavanneet satoja tanssin ammattilaisia. Tutkijat tarjoavat tanssin ammattilaisille mahdollisuuden oman työnsä tarkasteluun kesäkuussa Kuopiossa järjestettävässä Kiertoliike-tapahtumassa.

Elokuvaohjaaja Salla Sorri ja tutkijat Marja-Liisa Trux ja Isto Turpeinen tutkivat tanssin hyvää. © Tiia Lappalainen.

Elokuvaohjaaja Salla Sorri ja tutkijat Marja-Liisa Trux ja Isto Turpeinen tutkivat tanssin hyvää. © Tiia Lappalainen.

Tanssin hyvä -toimintatutkimus “pitelee peiliä" tanssin kentän edessä, kuten tutkijat Marja-Liisa Trux ja Isto Turpeinen asian ilmaisevat. Tavoitteena on kuvata suomalaista tanssitoimintaa ja toisaalta tukea tanssin ammattilaisia oman työnsä sanoittamisessa ja kehittämisessä. Trux ja Turpeinen ovat matkanneet vuodesta 2017 ympäri Suomea ja tavanneet satoja tanssin ammattilaisia. Tutkijat tarjoavat tanssin ammattilaisille mahdollisuuden oman työnsä tarkasteluun myös kesäkuussa Kuopiossa järjestettävässä Kiertoliike-tapahtumassa.

– Haluamme vahvistaa tanssin alan asemaa yhteiskunnassa ja voimaannuttaa tanssin tekijöitä. Se edellyttää keskinäisen luottamuksen vahvistamista. Tanssin kentillä onkin suuri tarve ammatilliselle keskustelulle ja kehittämiselle. Jotta voi kohdata toisen avoimesti, tulee ensin ymmärtää ja arvostaa omaa työtään. Tekijät kaipaavat aikaa ja paikkoja kokoontumiselle, kuuntelulle ja lempeän kriittiselle keskustelulle, sanoo Trux.

Turpeinen kuvaa, että kohtaamisissa on kyse arvostavasta keskustelusta, mukanaolosta ja toisinaan myös sparrauksesta. Tutkijat eivät neuvo tai tarjoa valmiita vastauksia. Tavoitteena on herättää ajatuksia ja dialogia.

Kiertoliikkeessä tarjoutuu mahdollisuus oman työn reflektointiin Truxin ja Turpeisen järjestämissä Oma työ omiin käsiin -työpajoissa. Kaksiosaisissa työpajoissa tarkastellaan ja työstetään omaa ammatillista identiteettiä erilaisten harjoitteiden ja keskustelujen kautta. Menetelmät on valmisteltu yhteistyössä työnohjaajan kanssa ja räätälöity tanssin alalle.

Tanssin alan ammattilaisfoorumi Kiertoliike järjestetään tänä vuonna Kuopiossa 13.–15.6. – samanaikaisesti Paikallisliike ja Kuopio tanssii ja soi -festivaalien kanssa. Teemana on tällä kertaa intohimo työssä.

Mutta, ovatko tutkijat sitten jo löytäneet tanssin hyvän?

Tutkijat puhuvat intohimosta, rakkaudesta lajiin ja tarpeesta keholliseen ilmaisuun. Yhtä yhteistä hyvää he eivät halua nimetä, vaan kannustavat tanssin ammattilaisia avoimeen ja kannustavaan vuoropuheluun siitä, millainen työ tanssin parissa tekee hyvää itselle ja muille.

Kevään 2020 suunnitelmissa on julkaista raportti tutkimuksesta. Lopullista totuutta sekään ei tarjoa, mutta kiteyttää koettua ja kylvää siemeniä tulevaisuuteen, Turpeinen kuvailee.

Tanssin hyvä -toimintatutkimusta ovat tukeneet Jane ja Aatos Erkon säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto. Tutkimuksen ohella on tekeillä Salla Sorrin ohjaama dokumenttielokuva, joka tarkastelee tanssin kenttää dokumentaristin silmin.

Tutustu Kiertoliikkeen ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 30.4. mennessä!

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon