Mentoripari Rosenberg Aunola Talonen

Mentoripari esittelyssä: Professori Tiina Rosenberg, tanssitaiteilija Anniina Aunola & koreografi Virva Talonen

Mentoripari esittelyssä: Professori Tiina Rosenberg, tanssitaiteilija Anniina Aunola & koreografi Virva Talonen

Mentorointi

Mentoripari esittelyssä: Professori Tiina Rosenberg, tanssitaiteilija Anniina Aunola & koreografi Virva Talonen

Nurkkasopukka Strindbergin kahvilassa Helsingin Esplanadilla. Tässä samassa pöydässä tanssitaiteilija Anniina Aunola ja koreografi Virva Talonen sekä Tukholman yliopistossa teatteritieteen professorina toimiva Tiina Rosenberg ovat istuneet kuluneen vuoden aikana tuntikaupalla ja pukeneet sanoiksi Anniinan ja Virvan uraa, ajatuksia ja käännekohtia sekä tulevaisuuden suunnitelmia.

Syksystä 2015 lähtien Tiina on toiminut Anniinan ja Virvan mentorina Tanssin talon mentorointiprojektissa. Keskustelu on ollut avainasemassa kolmikon työskentelyssä. Tiina ei ole halunnut olla jakamassa neuvoja vaan pikemmin kuuntelemassa, millaisia tarpeita Anniinalla ja Virvalla on ollut.

– Mentorointi on kuin terapiaa. Ihmisellä on tarve artikuloida asioita. En ole halunnut olla neuvomassa, se on rasittavaa – kaikki tiedämme omista vanhemmistamme, ettei se toimi, Tiina sanoo.

– Kun asioita puhuu ääneen, niistä tulee konkreettisia – enemmän totta. Ja sen jälkeen niille pitää myös tehdä jotain, Anniina jatkaa.

Vaikka mentorointi on pohjautunut keskusteluun, vapaaseen assosiaatioon ja elämän muutosvaiheiden sanoittamiseen, kolmikko on kirjannut jokaisen tapaamisen jälkeen ylös selvät tavoitteet.

– En usko huuhailuun. Kun aika on kypsä, täytyy myös toimia, Tiina sanoo ja muistuttaa samalla, että usein muutos pelottaa.

– Tulokset voivat olla hyviä, mutta kaikki voi mennä myös pieleen. Muutoksesta ei koskaan tiedä.

Se, että mentorina on toiminut ihminen, joka ei ole suoraan tanssin kentältä, on ollut Anniinan ja Virvan mukaan hyvä asia. Myös Tiinan asuminen Ruotsissa on avannut uusia näkökulmia.

– Tiinan kautta tutustuin termiin normiluovuus, joka on Ruotsissa käytössä jopa päiväkodeissa. Meillä puhutaan normikriittisyydestä, joka on paljon suppeampi termi. Aion tuoda normiluovuuden Suomeen, Yhteisö tanssii ry:n puheenjohtajana toimiva Anniina sanoo.

Hän on saanut mentoroinnista vahvistusta omalle polulleen – sille, että taiteen mahdollistaminen, fasilitointi ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen ovat taiteellista työtä itsessään.

– Olen saanut luvan kanssa tehdä aktivismia. Aktiivinen keskustelu taiteesta on taiteen tekemistä, Anniina sanoo.

Juuri taiteen ja aktivismin yhdistäminen sai Anniinan hakeutumaan Tiinan mentoroitavaksi. Myös Virva näki, että se, mitä Tiinalla oli tarjottavanaan, kohtasi hänen tarpeensa.

– En tiennyt Tiinasta oikeastaan etukäteen mitään muuta kuin, että hän työskenteli Taideyliopiston rehtorina. Ajattelin, että voin puhua ihmisen kanssa, joka ei katso kenttää sisältäpäin. Meillä on ollut kiinnostavia keskusteluja. Muun muassa taidepoliittisesta ilmapiiristä ja siitä, mitä taiteilijuus on, miten se on kiinni yhteiskunnassa ja miten näen oman paikkani siinä.

Mentorointiprosessi on vapauttanut Virvan siitä, ettei jokaisen hetken tarvitse olla täytetty työllä ja puurtamisella. Taiteelle, luovuudelle ja uusille asioille on annettava tilaa ja aikaa tulla ulos. Joinakin päivinä voi vain vaikka kävellä ympäriinsä.

– Vaikka usein ajatellaan kävelyn olevan päämäärätöntä sijaistoimintaa, se on itse asiassa yhtä tärkeää luovuuden kannalta kuin työnteko tai "puurtaminen", Virva sanoo.

Hänelle mentorointiprosessi on ollut myös matka omien työprosessien pohdintaan ja muuntumiseen sekä oman taiteilijuuden uudelleen määrittämiseen.

– Tällä hetkellä teen teosta, jossa harjoitteluprosessi etenee eri tavalla kuin yleensä. Se syntyy toisenlaisen olemisen kautta. Oma suunta on konkretisoitunut ja taiteen tekemisen merkitys kirkastunut.

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.