Kiss my dance etusivu

Rakasta itseäsi ja ylläty!

Performanssitaiteilija Season Butler kävi syyskuussa Kaapelitehtaalla vetämässä Cruising for Art -työpajan suomalaisille tanssitaiteilijoille. Butlerin mukaan Cruising for Artin kaltainen one-to-one teoskonsepti on tasa-arvoinen, vapauttava ja täynnä yllätyksiä. Cruising for Art nähdään Helsingin Kaapelitehtaalla 14. lokakuuta.

Kiss My Dance -tapahtuma

Rakasta itseäsi ja ylläty!

Season Butler on tottunut tekemään esityksiä, jotka rikkovat esitysperinteitä. Kerran hän esiintyi kellon ympäri talossa jyrkänteen reunalla kirjoittaen novellia talosta, joka eroosion vaikutuksesta lähenee jyrkännettä ja lopulta romahtaa alas. Kyseinen novelli julkaistaan pian. Talo, jossa esitys ja kirjoitustyö tapahtui jouduttiin myöhemmin purkamaan.

Performanssitaiteilija Season Butler kävi syyskuussa Kaapelitehtaalla vetämässä Cruising for Art -työpajan suomalaisille tanssitaiteilijoille. Butlerin mukaan Cruising for Artin kaltainen one-to-one teoskonsepti on tasa-arvoinen, vapauttava ja täynnä yllätyksiä. Cruising for Art nähdään Helsingin Kaapelitehtaalla 14. lokakuuta.

"Season Butler has never met anyone like you before."

Näin lukee lontoolaisen väitöskirjaansa valmistelevan ja performanssitaiteilijana ja kirjailijana työskentelevän Season Butlerin internetsivuilla. Kaunis ja ajatuksia herättävä lause liittyy hänen teokseensa Everything About You, jossa Butler halusi kääntää huomion itsensä sijaan yleisöön.

– Rakastun teoksessa yleisöön. Toivon, että yleisö lähtisi esityksestä tuntien olevansa rakastettu, uniikki ja vähän täynnä itseään. Tuntien, että he ovat olleet juuri jonkun kanssa, joka palvoo heitä, Butler kertoo

Butler teki teoksen osaksi newyorkilaisen esitystaiteilija Brian Lobelin teoskonseptia Cruising for Artia vuonna 2011, ja se on nähty muun muassa Kuopiossa ANTI-festivaalilla. Alun perin arvostetussa lontoolaisessa Victoria and Albert Museumissa esitetty Cruising for Art nähdään lokakuussa klubimuotoisena teoksena Helsingin Kaapelitehtaalla, jonne Butler on tullut pitämään työpajaa klubiin osallistuville suomalaisille tanssitaiteilijoille. Työpajan lisäksi hän osallistuu myös itse teokseen, joka järjestetään 14. lokakuuta klo 21–02 Merikaapelihallissa.

Cruising for Art on konsepti, jossa perinteiset esitysmuodot ja niihin liittyvät asetelmat on heitetty romukoppaan. Sen sijaan taiteilijat tekevät yleisölle henkilökohtaisia one-to-one-esityksiä, jotka murtavat perinteiset valta-asetelmat. Jokainen esitys on taiteilijan ja yhden yleisön jäsenen yhteinen hetki, joka muotoutuu lopulliseksi juuri kyseisessä hetkessä ja tilassa. Yhtä aikaa nähdään kuitenkin myös toinen esitys, joka aukeaa tilannetta ulkopuolelta seuraaville. Nämä kaksi esitystä ja niistä saadut kokemukset ovat toisistaan selvästi erilaiset, Butler sanoo.

– Cruising for Artin kauneus on siinä, ettei esitys voi koskaan olla samanlainen. Sitä on esitetty hyvin erilaisissa paikoissa – toimistohuoneessa, parkkihallissa, vessassa tai julkisessa tilassa, kuten museossa. Dynamiikka on aina erilainen vaikka perusidea onkin sama, Butler kertoo.

Yleisölle se antaa mahdollisuuden saada itselleen persoonallisen, vain ja ainoastaan yhdelle katsojalle tehdyn esityksen.

– Esitysmuotona tämä on hyvin tasa-arvoinen ja haastaa perinteisen valtadynamiikan. Esiintyjä saa esiintyä juuri sille ihmiselle, jolle haluaa, eikä hänen tarvitse esiintyä koko ajan. Välillä roolit voivat myös sekoittua, eikä tiedetä enää, kuka on esiintyjä ja kuka ei. Joskus yleisö kruisailee myös keskenään. Se on todella kiehtovaa, Butler kertoo.

Esiintyjältä one-to-one esitysmuoto vaatii paljon keskittymistä ja kuuntelua, sillä pohjimmiltaan kyse on keskustelusta toisen ihmisen kanssa. Taiteilijan pitää olla joustava, mutta myös ohjattava esitystä niin, että tunnelma pysyy intiiminä ja sillä on kuitenkin tietyt rajat olemassa.

– Pitää olla myös valmis yllättymään yleisön puolelta, Butler sanoo.

Vaikka one-to-one-taidemuoto, ja erityisesti Cruising for Artin muotoon puettu esitys on taiteilijalle vapauttaa ja voimaannuttavaa, se on myös todella uuvuttavaa – teos vaatii esiintyjältä valtavan määrän energiaa.

Silti Butler ei Cruising fo Artien jälkeen mene ensimmäisenä pakkaamaan tavaroitaan ja poistu paikalta.

– Minun tekee mieli tanssia, ravistella itsestäni ulos kaikki se energia! Ja sen jälkeen nukun, Butler hymähtää.

Hän uskoo, että one-to-one-esitykset koskettavat yleisöä erityisesti aikana, jossa elämme keskellä massatuotantoa ja jossa jokaisesta pääkaupungista löytyvät samat maailmanlaajuiset liikkeet. Ihmiset kaipaavat jotakin, joka on varta vasten heille tehtyä.

Yleisöissä ei ole Butlerin mukaan juurikaan eroa eri kansallisuuksien välillä. Sen sijaan yleisöt jakautuvat kansallisuuksista huolimatta raa'asta luokiteltuna kolmeen osaan: niihin, jotka haluavat esityksiä yli-innokkaasti, niihin, jotka haluavat myös itse esiintyä ja niihin, jotka ovat hieman hämmentyneitä eivätkä oikein tiedä, kuinka olla. Valtaosa yleisöstä kuuluu juuri viimeiseen porukkaan.

Osallistujia ei ole kuitenkaan koskaan ollut vaikea löytää – ei edes Kuopiossa, jossa teos oli levittäytyneenä ympäri kaupunkia ja sen katuja.

– Sanotaan, että suomalaisten kansallispiirre on varautuneisuus. Minulla ei ole koskaan ollut vaikeuksia löytää osallistujia. Suomessa on paljon innostusta, Itä-Suomen ihailijaksi tunnustautuva Butler sanoo.

Lokakuun klubin osallistujille hänellä on erityisesti yksi neuvo.

– Play it cool.

Lue lisää Cruising for Artista tästä: https://www.facebook.com/events/1135145176529415/

Liput klubille löydät Tiketistä: http://www.tiketti.fi/Cruising-for-Art-Kaapelitehdas-Helsinki-lippuja/42109

Klubilla esiintyvät suomalaisen tanssitaiteen valloittavimmat nimet flamencotanssija Kaari Martin & nykytanssija Auri Ahola, kilpatanssijat Jussi Väänänen & Katja Koukkula, voguing-tanssija Anneli Kanninen, nykytanssija Laura Pietiläinen, Kansallisbaletin tanssija Jouka Valkama, break-tanssija Anniina Tikka ja katutanssija Mette Linturi. lllan aikana nähdään myös koko yleisölle esitettäviä Tähtihetkiä, joissa nähdään sirkustaiteilija Rauli Kosonen trampoliinillä, Susanna Leinonen Companyn tanssijan Atte Kilpisen soolo, Laura Pietiläinen ja tankotanssijamiehet sekä Jussin ja Katjan himolattaria!

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.