Sina Saberi
Show photographer Kimia Rahgozar

Kiertoliike 2018 pureutuu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen

KIERTOLIIKE

Kiertoliike 2018 -ohjelma on julkistettu. Tapahtumassa kuullaan puheenvuoroja kuullaan muun muassa Teemu Mäeltä sekä iranilaiselta tanssitaiteilija Sina Saberilta, joka joutuu tekemään taidettaan suljettujen ovien takana, maassa jossa nykytanssi on kielletty. Ohjelmassa on myös keskustelua vaikuttajien kanssa sekä pienryhmätyöskentelyä Kiertoliike-taiteilijoiden toteuttamia johdolla.


Sina Saberi Kuva: Kimia Rahgozar<br>


Puheenvuoroja kuullaan muun muassa Teemu Mäeltä sekä iranilaiselta tanssitaiteilija Sina Saberilta, joka joutuu tekemään taidettaan suljettujen ovien takana maassa, jossa nykytanssi on kielletty. Ohjelmassa on myös keskustelua vaikuttajien kanssa sekä pienryhmätyöskentelyä Kiertoliike-taiteilijoiden toteuttamia johdolla.

Tanssin ammattilaiskentän vuosittainen Kiertoliike-tapahtuma järjestetään Tampereella 24.–25. toukokuuta 2018. Yhteistyöfestivaalina on Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali. Kiertoliikkeen teemana on tanssin tekijät yhteiskunnallisina vaikuttajina.

Teemaan pureudutaan syvälle heti torstain ensimmäisessä osiossa, jossa avataan ensin ääntä Arla Salon johdolla ja nähdään sitten iranilaisen tanssitaiteilija Sina Saberin sooloteos Prelude sekä kuullaan hänen puheenvuoronsa siitä, millaista on tehdä tanssitaidetta maassa, jossa se on kiellettyä.

Saberi työskentelee Iranissa suljettujen ovien takana tanssin undergroundpiireissä voidakseen tehdä sitä, mitä haluaa ja olla sitä, mitä on.

– Minulla kesti kauan, ennen kuin sallin käyttää tanssijan määritelmää itsestäni. Tanssijana minun ei olisi pitänyt olla olemassa siellä, missä tein työtäni, ja länsimaalaisten määritelmien mukaan oli mahdotonta käyttää kyseistä termiä, Saberi sanoo ja viittaa muun muassa virallisen koulutuksen puutteeseen.

Prelude käsittelee Saberin kokemuksia nykytanssijana Iranissa. Samalla teoksessa kuvitellaan, mitä iranilainen nykytanssi voisi olla, jos se ei olisi ollut kielletty taidemuoto.

Torstaina pohditaan myös taiteilija, kirjailija, ohjaaja, tutkija ja kuvataiteen tohtori Teemu Mäen johdolla, miten taide muuttaa maailmaa ja meitä, mikä on sen merkitys ja miten taiteen vaikuttavuutta voisi vahvistaa.

Kiertoliikkeen ensimmäinen päivä huipentuu Tampereen kaupungin vastaanottoon sekä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin esityksiin ja festivaalin viralliselle iltaklubille.

Perjantaina aktivismin anatomiaa

Perjantaina ohjelmassa on aktivismin anatomiaa yllätysvieraan ja Kiertoliike 2018 -taiteilijoiden kera sekä kahvipöytäkeskusteluja vaikuttajien kanssa.

Päivä alkaa yllätysvieraan puheenvuorolla ja Kiertoliike-taiteilijoiden (katso tästä KL-taiteilijat) pienryhmätyöskentelyillä. Yllätysvieras julkistetaan, kun tapahtuman ilmoittautumiset alkavat.

Kahvipöytäkeskusteluissa mukana ovat tietokirjailija ja toimittaja Maryan Abdulkarim, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson, Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala, freelance-muusikko ja kuntapoliitikko Hannu Oskala ja Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen.

Päivän päätteeksi Sitran vanhemmat neuvonantajat Liisa Hyssälä ja Jouni Backman jakavat käytännön vinkkejä poliittiseen vaikuttamiseen.

Kiertoliikettä on edellisvuosien palautteen ja kokemusten pohjalta kehitetty toimimaan entistä vahvemmin keskustelufoorumina ja kokonaiselämyksenä. Tapahtuma on viime vuoden tapaan suunniteltu niin, että yksittäisten puheenvuorojen sijaan ohjelma koostuu laajemmista kokonaisuuksista, jotka kuljettavat ja pohjustavat teemaa läpi tapahtuman.

– Joka vuosi Kiertoliike on erilainen, joten jos olet ollut yhdessä mukana, et todellakaan ole nähnyt muita. Kiertoliikkeen dramaturgia on mietitty saapumisesta viimeiseen minuuttiin, joten suosittelemme olemaan tapahtumassa mukana alusta loppuun saakka. Pelkkä pistäytyminen jättää irrallisuuden tunteen, koska ympäriltä puuttuvat silloin kaikki se muu teemaa tukeva pohjustus ja jatkumo, kertoo Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Piia Kulin.

Kiertoliikkeessä on vuosittain vaihtuva sisältötyöryhmä, teema, puhujat, kokonaiskonsepti, paikka ja yhteistyöfestivaali. Viime vuoden tapaan ohjelmassa on myös Kiertoliike Ekstraplus, joka tänä vuonna on yhteinen brunssi pirkanmaalaisten tanssitaiteilijoiden kanssa 5-vuotisjuhliaan viettävällä, valtionpalkinnon saaneella Liikelaiturilla. Brunssista nautitaan lauantaina 26.5. klo 13–16. Mukaan mahtuu 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Kiertoliike 2018 -tapahtuman ilmoittautuminen alkaa 9. huhtikuuta. Olemme perustaneet Kiertoliikkeelle oman Facebook-ryhmän. Klikkaa itsesi tästä mukaan keskustelemaan, kommentoimaan ja pysymään kärryillä!

Tutustu Kiertoliike 2018 -ohjelmaan tästä!

Kiertoliike on vuosittain järjestettävä tanssin alan merkittävin ammattilaisfoorumi, jossa keskustellaan päivänpolttavista teemoista, kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja ja kokoonnutaan yhteen jakamaan kokemuksia, vaikuttamaan ja vaikuttumaan sekä nauttimaan elämyksistä ja yhdessä olemisesta.

Vuoden 2018 Kiertoliikkeen järjestävät Tanssin talo ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskus yhdessä tanssin aluekeskusverkoston kanssa.

Vuoden 2018 sisältötyöryhmään kuuluvat Tomi Paasonen (Itä-Suomen tanssin aluekeskus), Matti Paloniemi (Pohjoinen tanssin aluekeskus), Samuli Roininen (Tanssiteatteri MD / Tanssivirtaa Tampereella), Piia Kulin (Sisä-Suomen tanssin aluekeskus), Emilia Hänninen (Tanssin talo) sekä tanssitaiteilijat Diina Bukareva ja Hanna Kahrola.

Kiertoliike 2018 -foorumin tukijat ja yhteistyökumppanit ovat: Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Tanssiteatteri MD, Tampereen kaupunki, Tampereen konservatorion tanssijakoulutus sekä Tullikamarin Kulttuurikeskus ja Klubi.

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.