Kiertoliike 2018
Show photographer Alli Mattila

Kiertoliike 2018 kokosi jälleen yhteen tanssin kenttää ympäri Suomea

KIERTOLIIKE

Kiertoliike 2018 -tapahtuman teemana oli vaikuttaminen ja teeman mukaisesti Tampereella oli runsas joukko yhteiskunnan eri alojen vaikuttajia.


Kuva: Alli Mattila.<br>


Vuoden 2018 Kiertoliike järjestettiin Tampereen Pakkahuoneella Tanssivirtaa Tampereella -festivaalin yhteydessä. Tapahtuman järjestivät Tanssin talo ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskus yhdessä tanssin aluekeskusverkoston kanssa.

Teemana oli vaikuttaminen. Keskustelua inspiroimassa olivat muun muassa iranilainen tanssitaitelija Sina Saberi, Teemu Mäki ja Sasha Huber.

Saberin puheenvuorossa keskustelua herätti muun muassa taiteen sensuuri, mutta myös se palo, jonka avulla taiteilija voi rajoitetuissakin olosuhteissa tehdä taidetta ja taiteilla välillä vaikeasti ennustettavan sensuurin maailmassa.

Teemu Mäki puolestaan pohti taiteen merkitystä. Hän kokosi taiteen tehtävän neljään kohtaan: 1. Nautinto tekijälle ja kokijalle, 2. Keskustelun herättäminen, 3. Viisauden tavoittelu ja 4. Tunne-elämän rikastuttaminen.

Sasha Huberin puheenvuoro perjantaiaamuna osui ja upposi moneen osallistujaan. Moni Kiertoliikkeen kävijä mainitsi juuri Huberin puheenvuoron kaikista ajatuksia herättäneimmäksi.

Huberin luennon pääsanoma oli, että taiteilijan on mentävä oman eetoksensa mukaan ja sitä kohti ja toimittava – kun oma päämäärä ja eetos löytyvät, löytyvät myös tavat sen saavuttamiseen.

Huberin puheenvuoron jälkeen osallistujajoukko jakaantui Kiertoliike-taiteilijoiden vetämiin työpajallisiin ryhmiin.

Vaikuttamisen vaikeus

Perjantai-iltapäivänä lavalle astui viisi vaikuttajaa, joiden alustusten jälkeen osallistujat jakaantuivat heidän vetämiin kahvipöytäkeskusteluihin.

Vaikuttajapuheenvuorot aloittanut, itseään mustaksi feministiksi tituleerannut Maryan Abdulkarim sai yleisöltä raikuvat suosionosoitukset käyttämällä esimerkkinään hyvin henkilökohtaista vertausta omasta elämästään ja shakkipelistä, jota hän pelasi lapsuudessa isänsä kanssa.

Puheenvuoron ydin oli siinä, että asiat pitää miettiä pidemmälle ja vaikuttaa voi ainoastaan suhteessa itseensä.

– Maailma ei ole muuttunut, mutta meidän tapa olla suhteessa toisiimme on muuttunut, Abdulkarim sanoi.

– Rajauksia on vain siinä, mitä pystymme tai emme pysty kuvittelemaan.

Abdulkarim oli myös pohtinut, mihin hänen toimintansa kansalaisaktivistina on vaikuttanut.

– Suomi ei ole muuttunut, vaikka kuinka olisin pitänyt ääntä. Mutta oma ahdistus on helpottanut, Abdulkarim totesi.

Puheenvuorot pitivät myös Amnesty Internationalin Suomen johtaja Frank Johansson, Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen, Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio ja Globe Hopen perustaja Seija Lukkala.

Johansson muistutti niin ikään, ettei vaikuttaminen ole helppoa.

Hänen kirjoittamansa blogipostaus pääministeri Sipilän hurskastelusta oli viime vuoden jaetuin Amnestyn kirjoitus.

– Mutta vaikuttiko se Sipilään? Ei, Johansson totesi ja lisäsi, ettei kirjoitus todennäköisesti vaikuttanut myöskään Sipilän äänestäjiin, mikä teki siitä huonon vaikuttamisen välineen.

– Se ei vaikuttanut niihin, jotka olisi pitänyt saada kääntymään. Se ei ollut hyvää vaikuttamista, Johansson sanoi.

Hän painotti positiivista viestintää ja sitä, että vastapuolen kanssa pitäisi pyrkiä löytämään se pieninkin yhteinen nimittäjä, josta voi lähteä rakentamaan keskusteluyhteyttä.

Perjantaipäivä loppui Sitran vanhempien neuvonantajien Liisa Hyssälän ja Jouni Backmanin poliittisen vaikuttamisen vinkkeihin, jotka entisen poliitikot vetivät suvereenilla stand up -tyylillä!

Hyvää ajatusten herättelyä ja yhdessä oloa

Tanssin ammattilaiskentän Kiertoliike-tapahtuma järjestettiin nyt neljättä kertaa.

Kansantanssija Riina Hosio kehui ilmapiiriä aiempaa välittömämmäksi. Hosio osallistui ensimmäiseen, Helsingissä pidettyyn Kiertoliikkeeseen, mutta epäröi pitkään Tampereelle tuloa.

– Ensimmäisessä Kiertoliikkeessä tuli tunne, että en ehkä kuulu tänne, edustan niin marginaalilajia. Lotta Kaarla puhui minulle tapahtumasta ja päätin tulla. Nyt tuntuu, että ollaan kaikki samalla tasolla, tasa-arvoisia, Hosio sanoi.

Eniten häntä innosti Sasha Huberin puhe.

– Se valoi uskoa omaan tekemiseen, Hosio sanoi.

– Vaikuttaminen on sitä, että ottaa itse vastuuta. Isot teemat haastavat myös omaa ajattelua.

Hosion mukaan tärkeää on myös vertaistuki ja se, että Kiertoliike järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla.

– On tervettä nähdä toimijoita kaikkialta eikä vain omalla paikkakunnalla.

Kuopiosta Tampereelle saapunut tanssitaiteilija Mira Laakkonen oli tapahtumassa ensimmäistä kertaa.

Laakkosen mielestä on tärkeää, että tanssin kenttä kokoontuu yhteen Kiertoliikkeessä. Hän toivoi, että tulevaisuudessa osallistujat voisivat yhdessä tehdä tai suunnitella jonkin konkreettisen toimenpiteen.

– Meidän pitäisi koota ideoita yhteen ja laittaa niitä tulille! Laakkonen sanoi.

Vaasalainen tanssitaiteilija Mia Malvaniemi koki hyväksi sen, että tapahtumassa heräteltiin ajatuksia. Hän piti myös siitä, miten luento-osuudet oli toteutettu.

– Jos on väsynyt, voi maata lattialla ja kuunnella. Tällaisiahan kaikkien seminaarien pitäisi olla, Malvaniemi sanoi.

Oulusta saapunut tanssitaiteilija Miia Ahonen koki tapahtuman ajatuksia herätteleväksi.

– Helposti pyörii omassa ajatuskuplassaan. Täällä on hyvä kuulla, mitä muut ajattelevat, Ahonen sanoi ja totesi, että päivien jälkeen oli kaiken infotulvan jälkeen hieman väsynyt olo.

Äänivalmentava Liisi Pettersson piti tapahtumassa torstaina aamulla äänenavauksen, mutta hän jäi mukaan molemmiksi päiviksi ja oli vaikuttanut siitä, että tanssin kentällä on oma ammattilaistapahtumansa.

– Olisi hienoa, jos laulupuolella olisi myös tällainen, Pettersson sanoi.

Seuraava Kiertoliike-tapahtuma järjestetään kesäkuussa 2019 Kuopiossa Paikallisliike- ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalien yhteydessä.

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.