Kai Huotari kuvaaja Vilhelm Sjostrom 1x

Kaapelitehtaan toimitusjohtaja Kai Huotari toiveiden tynnyrin äärellä

RAKENNUSHANKE

Kai Huotari aloitti tehtävässään Kaapelitehtaan toimitusjohtajana viime marraskuussa ja sai ensitöikseen vedettäväkseen Tanssin talon rakennushankkeen. Uudistuksessa ei pidä olla liian konservatiivinen, Huotari sanoo.

Rakennushanke

Kaapelitehtaan toimitusjohtaja Kai Huotari toiveiden tynnyrin äärellä

Kai Huotari aloitti tehtävässään Kaapelitehtaan toimitusjohtajana viime marraskuussa ja sai ensitöikseen vedettäväkseen Tanssin talon rakennushankkeen. Uudistuksessa ei pidä olla liian konservatiivinen, Huotari sanoo.

Aamukahviaikaan Kaapelitehtaan Hima&Sali-ravintolan pöytien äärellä istuu jo mukava määrä ihmisiä. Lounasaikaan ravintolasali täyttyy viimeistä paikkaansa myöten. Lähitoimistojen työntekijät ovat löytäneet ravintolan hyvin.

Kaapelitehtaan tuore toimitusjohtaja Kai Huotari istuu ravintolan kahvilassa ja visioi, että tulevaisuudessa myös lähiseudun asukkaat löytävät kulttuurikeskuksen paremmin ja viihtyvät siellä koko päivän.

– Meidän pitää saada työssäkäyvät ja ympärillä asuvat ihmiset kokemaan tämä heidän omaksi lähipaikakseen, jonne on helppo tulla harrastamaan ja kokemaan. Esimerkiksi lasten harrastaessa aikuiset voisivat mennä omiin harrastuksiinsa saman talon sisällä, Huotari sanoo.

Hän toivoo, että tulevaisuudessa ihmiset tulevat Kaapelille myös kokonaisuuden, ei vain yksittäisten toimijoiden takia. Samalla hän haluaa selkiyttää talon toimintaa.

– Haluamme tehdä Kaapelista helposti lähestyttävän paikan. Nyt tilanne on se, että ensimmäistä kertaa tänne tulevien on vaikea saada selvää siitä, mitä kaikkea täällä tapahtuu. Tavallaan se on kyllä hauskaakin, ettei tiedä, mitä kaikkea täällä muhii, Huotari sanoo.

Mutta jonkinlainen selkiytys ei ole pahitteeksi. Tanssin talon myötä on muun muassa selvityksessä, voisiko talossa olla yksi yhteinen vastaanottoaula, josta Kaapelin tapahtumat ja toimijat olisivat helpommin kartoitettavissa.

Huotarin mielestä pohdimme edelleen liian vähän asiakaskokemusta ja kokonaisuutta – siis muun muassa sitä, että samasta paikasta voi kulttuurin ja taidekokemusten lisäksi saada esimerkiksi koulutusta, käydä kahvilla, syödä hyvin ja viihtyä.

Taiteen ja bisneksen suoranaista yhdistämistä hän pitää kuitenkin joissain määrin jopa vaarallisena.

– Meillä on start up -maailmasta peräisin oleva yrittäjähype käynnissä, mutta taidekentällä on jo ihan liikaa yrittäjiä, joilla ei ole kunnollista sosiaaliturvaa. Jos tuomme tämän ajattelun taidemaailmaan, se on vaarallista. Start upien luonteeseen kuuluu, että 80 prosenttia niistä menee nurin. Emme kai halua, että 80 prosenttia taiteesta häviää?

Sen sijaan taiteen ja kulttuurin ympärille voidaan rakentaa ammattimaisia struktuureja, jotka auttavat taiteilijoita työllistymään. Elokuvapuolen tuotantotalot ovat tästä Huotarin mukaan hyvä esimerkki.

Toiveiden tynnyristä uudistukseen

Kun Huotari marraskuussa 2015 aloitti Kiinteistö Oy Kaapelin toimitusjohtajana, vääntö Tanssin talon kohtalosta oli kuumimmillaan. Myönteinen vastaus saatiin vihdoin 14. joulukuuta, kun Helsingin kaupunginhallitus päätti yksituumaisesti talon rakennuttamisesta.

Huotari oli toki jo tutustunut Kaapelin tanssin toimijoihin, mutta hänelle oli silti yllätys, kuinka paljon tanssia oli talossa.

– Olemme jo nyt tanssin talo. Siksi Kaapelitehdas oli Tanssin talolle luonteva paikka, Huotari sanoo.

Kaapelitehdas toimii Tanssin talon rakennuttajana, joten rakennusvaiheessa projekti on Huotarin vetovastuulla.

– Minulle tärkein juttu on, miten näemme kokonaisuuden. Paitsi että haluamme olla maailman paras Tanssin talo, haluamme myös olla entistä parempi Kaapelitehdas, Huotari sanoo.

Toimitusjohtaja haluaa integroida Kaapelitehtaan eri toimijoita yhä tiiviimpään yhteistyöhön ja avata ajatuksen erilaisille vaihtoehdoille.

– Tanssin talon tarveselvitys lähti tanssin tilatarpeista. Hankesuunnittelussa selvitämme myös muut synergiahyödyt. Tämä on valtava toiveiden tynnyri, johon kannattaa heittää kaikki ideat. Meidän ei pidä olla liian konservatiivisia tässä vaiheessa, Huotari sanoo.

Kaapelitehtaan sisäisen kehityksen lisäksi Huotari näkee mahdollisuuksia vaikuttaa myös ympäristöön Kaapelitehtaan ulkopuolelle – kuten vaikkapa raitiotiehen suoraan keskustasta Kaapelille.

– Tanssin talo synnyttää positiivisen huomion. Lisäksi meillä on rakentumassa tähän viereen Länsimetro ja Jätkäsaaren alue. Nämä asiat pitää saada hengittämään yhteen.

Elokuvaohjaaja, kauppatieteilijä ja it-osaaja

Kun Huotari valittiin Kaapelitehtaan toimitusjohtajaksi, häneltä kysyttiin, miksi niin monta tutkintoa. Huotari on koulutukseltaan diplomi-insinööri, kauppatieteiden tohtori ja taiteen maisteri.

– Tällaista uraa ei pitäisi suositella kenellekään, Huotari hymähtää.

– Mutta olen seurannut sydäntäni ja haluan viedä loppuun asti aloittamani asiat. Minua on aina leimannut myös se, etten ole missään kauhean hyvä, mutta olen aika hyvä monessa asiassa. Kaapelitehtaan ohella ei ole kovin montaa paikkaa, jossa voin käyttää hyödyksi kaikkia koulutuksiani.

Kiinteistö Oy Kaapelin toiminnan ydin on kiinteistöbisneksessä. Koska kyseessä on kuitenkin hyvin laaja-alainen ja monipuolinen kulttuurikeskus, johtajalla täytyy olla myös herkkyyttä taiteelle, Huotari sanoo.

Huotari on aiemmin työskennellyt paitsi Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutissa ja Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:ssä, myös toiminut dokumenttielokuvafestivaali DocPointin toiminnanjohtajana, opettanut elokuva-analyysia ja tehnyt elokuvia.

Huotarista on tärkeää, että Kaapelin henkilökunta kokee talon eri taiteenlajit itselleen läheisiksi. Siksi hän on kannustanut henkilökuntaansa muun muassa Kaapelitehtaan tanssin toimijoiden järjestämille tanssikursseille.

– Meidän pitää herkistää itseämme tanssille, jotta koemme sen omaksemme.

Toimitusjohtaja on itse näyttänyt esimerkkiä.

– Kävin Zodiakin järjestämän viikonloppukurssin miehille. Se oli maaginen kokemus ja avasi silmäni nykytanssille. Parin päivän aikana kurssi onnistui myös luomaan hyvän yhteishengen seitsemän keski-ikäisen miehen välille, Huotari kertoo.

Hänen tyttärensä ovat harrastaneet tanssia jo useamman vuoden. Syksyllä Huotari saattaa uskaltautua tanssikurssille yhdessä myös vaimonsa kanssa.

– Viimeisestä yhteisestä tanssikurssistamme on kaksikymmentä vuotta aikaa, ja yhteinen elomme ei ole koskaan ollut niin paljon koetuksella kuin silloin.

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.