Tanssin talo lahettilaat Sara Hirn

Haastattelussa Sara Hirn: Kaikenlaisen tanssin taituri tuo osaamisensa tanssin kentälle

Sara Hirn on elänyt jokaisen tanssijan unelmaa: hän on kiertänyt Eurooppaa tanssiryhmän jäsenenä, opiskellut tanssia ympäri maailman ja antanut arvokkaan panoksensa isoihin tanssihankkeisiin. Mistä kaikki alkoi?

Haastattelussa Sara Hirn: Kaikenlaisen tanssin taituri tuo osaamisensa tanssin kentälle

title=

Sara Hirn on elänyt jokaisen tanssijan unelmaa: hän on kiertänyt Eurooppaa tanssiryhmän jäsenenä, opiskellut tanssia ympäri maailman ja antanut arvokkaan panoksensa isoihin tanssihankkeisiin. Mistä kaikki alkoi?

– Äiti huijasi balettiin, nauraa Hirn.

Hänen tiensä vei voimistelun kautta Kansallisoopperan balettioppilaitokseen, kunnes tauon jälkeen jazz, afrikkalainen ja moderni tanssi veivät mukanaan. Näihin aikoihin unelmissa alkoi siintää muutto ulkomaille ja tanssijana työskentely maailmalla. Haave toteutuikin pian, joskin siihen tarvittiin vähän kohtaloakin. Hirn pyrki nimittäin Tukholman Balettakademien -tanssikouluun, mutta hänen silloinen ulkoinen olemuksensa rastojen ja tatuoinnin kera ei miellyttänyt koulun henkilökuntaa.

Tukholmassa ollessaan Hirn osallistui kuitenkin tanssitunnille, jossa amerikkalaisen musikaaliryhmän johtaja huomasi hänet. Koe-esiintymisten jälkeen Hirn pääsi mukaan Fame-musikaalin kiertueelle, joka vei hänet muun muassa Berliiniin, Pariisiin, Wieniin ja Zurichiin.

– Siinä sai itsenäistyä, Hirn kertoo kiertue-elämästä.

Hirn on tarttunut mahdollisuuksiin myöhemminkin. Nähdessään Rennie Harris & the Pure Movement -katutanssiryhmän esityksen nykytaiteen museon Kiasman avajaisissa vuonna 1998 hän innostui suuresti katutanssilajeista ja ei aikaakaan, kun hän oli jo Philadelphiassa opettelemassa kyseisiä tanssilajeja amerikkalaisten ohjeistuksessa. Tästä lähti Hirnin innostus house-tanssia ja muita katutansseja kohtaan.

Suomeen palattuaan Hirn on tehnyt monipuolista yhteistyötä muun muassa Reija Wäreen, Kaari Martinin, musikaalituotantojen ja Uuden Musiikin Kilpailun parissa. Lisäksi Hirn ohjaa Pilatesta ja valmentaa liikkeen laadun ja kehonhallinnan taitoja muodostelmaluistelijoille. Suuren työn hän on tehnyt myös tanssiin liittyvien projektien koordinointitehtävissä: hän on vastannut muun muassa RAY:n rahoittamasta Dance for Social Chance -projektista, jossa lasten sosiaalista sopeutumista pyritään helpottamaan katutanssin keinoin, sekä perustanut ja johtanut SADE ry:n työtä katutanssilajien tunnettuuden lisäämiseksi Suomessa.

Mitä Tanssin talo tarkoittaa katutanssilajeille?

– Tanssin talo tuo vain hyötyä tanssin profiilille ja arvostukselle, Hirn toteaa.

– Funk-, hip hop- ja housekulttuureihin liittyvien sosiaalisten tanssimuotojen historia on lähtöisin vuosikymmenien takaa – vähintäänkin samoilta ajoilta kuin modernin tai nykytanssin – ja tanssi on aina kulkenut osana musiikin kehitystä ja kulttuuria. Kyse ei ole mistään teinien uudesta villityksestä, vaikka se vetoaakin edelleen nuoriin sukupolviin. Myös Suomessa ja erityisesti kansainvälisesti on useita jo 1980-, 1990- ja 2000-luvuilta asti ammatikseen tanssineita ja kulttuurin parissa työskennelleitä ammattilaisia.

Hirnin mukaan talo mahdollistaa eri lajien näyttämistä ristiin ja siten ehkä uuden yleisön löytämistä. Tanssin ammattilaisille talo tuo foorumin, jossa voi helposti kohdata ja poimia uusia ideoita.

– Superupeeta, hän innostuu.

Hirn on tanssinut muiden maiden tanssintaloissa ja tietää, miten paljon merkitystä juuri tanssille tehdyillä tiloilla on. Hänen mukaan Tanssin talo tuo esittävän taiteen kentälle kohtaamispaikan, johon on helppo tulla. Tanssin talossa tanssintekijät törmäytetään toisiinsa sattumalta tai tahallaan, hän toteaa.

Hirnin rooli tulevaisuuden tanssin kentällä liittyy niin Tanssin talon koordinointitehtäviin kuin mahdollisuuksiin hyödyntää omaa kansainvälistä kokemusta ja vuosien varrella luotua vahvaa verkostoa.

Hirn edistää jo nyt Tanssin talon missiota vahvalla viestinnällä, kertomalla tapahtumista kentällä sekä kannustamalla tanssijoita osallistumaan ja hakemaan rahoitusta. Hän hyödyntää myös kansainvälisiä kontaktejaan kuulostellessaan, mitä maailmalla tapahtuu ja mitä me Suomessa voimme siitä oppia. Ennen kaikkea Sara Hirn haluaa vaikuttaa esittävän taiteen kentän kehitykseen kokonaisvaltaisesti rakentaen Suomeen uudenlaista tanssin ja poikkitieteellisen taiteen kulttuuria.

– Tanssin talo tulee olemaan kaikenlaisen tanssin talo, Hirn toteaa päättäväisesti.

Teksti ja kuva: Paula Partanen

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.