Tanssin talon lahettilaat salla hakanpaa

Haastattelussa Salla Hakanpää: Ilmalento Tanssin taloon

Tanssin talon lähettiläs, nykysirkustaiteilija Salla Hakanpää haluaa hälventää sirkuksen ja tanssin rajaa. Hän näkee Tanssin talon erilaisen osaamisen kohtaamispaikkana.

Haastattelussa Salla Hakanpää: Ilmalento Tanssin taloon

title=

"Liikunko lattialla vai ilmassa – näiden ei tarvitse olla niin kaukana toisistaan", sanoo nykysirkustaiteilija Salla Hakanpää. Tanssin talon avulla nykysirkus voisi tulla luontevaksi osaksi tanssin kenttää.

Voimistelun kautta sirkuksen harrastajaksi jo esiteininä päätynyt Salla Hakanpää on nykysirkuksen ammattilainen, alalajinaan köysiakrobatia.

Nykysirkus on tuoretta ja hengittävää näyttämötaidetta, jonka avulla voi välittää mielikuvia ja muodostaa tarinoita ihmisistä ja maailmasta, Hakanpää kuvailee lajiaan. Se ei ole perinteisen, viihteellisen sirkuksen tyyppistä, vaan esittävää taidetta: liikkeen ja ilmaisun yhdistämistä näyttämöllä. Sirkukseen kuuluu useita alalajeja, kuten lattia-, ilma- ja välineakrobatia, esinemanipulaatio, tasapainoilu ja klovneria. Lajista löytyy yhtymäkohtia tanssin lisäksi esimerkiksi parkouriin, nukketeatteriin ja fyysiseen teatteriin.

Hakanpään oma polku on kulkenut harrastuksen kautta Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiaan esittävän taiteen koulutukseen, suuntautumisenaan sirkus. Valmistuessaan vuonna 2010 Hakanpää perusti opiskelukavereidensa kanssa Zero Gravity Company -nykysirkusryhmän. Hän on esittänyt useita teoksia sekä Zero Gravity Companyn että WHS-ykysirkusryhmän kanssa.

Nykysirkusta esitetään pääasiassa teattereiden näyttämöillä, mutta sirkusesityksiin voi törmätä myös yllättävissä paikoissa.

Nykysirkukselle tyypillinen lajien välisyys sekä sirkuksen ja muiden lajien fuusioituminen ovat olleet myös Hakanpään mielenkiinnon kohteena ja johtaneet luontaisesti fuusioteosten tuottamiseen. Näinpä hän on esimerkiksi esiintynyt uimahallissa nähdyssä teoksessa, jossa yhdistettiin ilma-akrobatiaa ja vapaasukellusta.

– Minulla suuri halu kehittää tätä alaa, Hakanpää sanoo.

Miten nykysirkus istuu Tanssin talon ideaan?

– Jos saisi hälvennettyä sitä rajaa, että tämä on sirkusta ja tämä tanssia. Tämä on näyttämötaidetta. Tässä Tanssin talo voi auttaa, Hakanpää pohtii.

– Sellaiset katsojat, jotka ovat oppineet katsomaan tanssia, voivat löytää nykysirkuksen.

Hakanpää haluaa tuoda omaa lajiaan tanssikentän tietoisuuteen. Hän näkee Tanssin talon osaamisen kohtaamispaikkana. Verkostoituminen tanssialan tekijöiden kanssa voisi tuoda molemmille osapuolille uusia ulottuvuuksia omaan taiteeseen.

Erilaisten työpajojen ja asiantuntemuksen vaihdon kautta tanssijat voisivat saada lisää työkaluja omaan kehollisuuteensa ja uusia ideoita liikekieleensä, Hakanpää pohtii. Sirkustaitelijat taas voisivat hyötyä tanssijoiden koreografisemmasta lähestymistavasta teoksiinsa.

– Kehitettävää on myös tiloissa, joissa tätä taidetta tehdään, Hakanpää sanoo.

Sirkustaiteilijoille on tällä hetkellä onnettoman vähän taiteellisen työskentelyn tiloja, johtuen osin myös taiteenmuodon vaatimista teknisistä rakenteista. Ideaalissa sirkustilassa olisi mahdollisuuksia ripustaa ja kiinnittää esitysvälineitä kattoon, seiniin tai lattiaan. Haasteet tuntien sirkuskenttä on lämmennyt Tanssin talon tulolle hitaasti, Hakanpää sanoo.

Tanssin talon lähettiläänä hänen roolinsa on toimia viestinviejänä talon ja sirkuskentän välillä. Kenties sirkuskentän toimijat ja Tanssin talo voisivat yhdistää voimansa, jotta tiloja löytyisi helpommin ja niitä olisi helpompi ottaa käyttöön, hän ideoi.

Hakanpään tehtävä on kertoa sirkusammattilaisille, että Tanssin talo on tulossa ja että sen rakennussuunnitelmissa on otettu huomioon myös sirkuksen tekniset tarpeet. Parhaillaan Tanssin talon ja tanssikentän käyttöön kerätään tietoa muun muassa sirkuksesta ja sen toimijoista.

Hakanpään mukaan yhteistyö näyttämötaiteen tekijöiden kesken on kokemusta ja näkemysten vaihtoa.

– Niin tekijöiden kuin yleisön kohdalla.

Teksti ja kuva: Paula Partanen

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.