Tanssin talo tanssilahettilaat riina hosio

Haastattelussa Riina Hosio: Kansantanssin virtuoosit esiin!

Kansantanssija Riina Hosiolla on hänen omien sanojensa mukaan epämääräinen, mutta jalo tavoite parantaa maailmaa tanssin avulla.

Haastattelussa Riina Hosio: Kansantanssin virtuoosit esiin!

title=

Kansantanssija Riina Hosiolla on hänen omien sanojensa mukaan epämääräinen, mutta jalo tavoite parantaa maailmaa tanssin avulla.

Kun kuusivuotias Riina Hosio kokeili tanhua perhepäiväkotikaverinsa suosituksesta, vei laji hänen sydämensä mennessään, eikä vähiten värikkäiden hameiden takia.

Rovaniemellä oli tuohon aikaan kaksi isoa kansantanssiryhmää, joista Hosio päätyi kansantanssi- ja musiikkiryhmä Siepakoihin. Kansantanssi pysyi harrastuksena 20-vuotiaaksi saakka johtaen lopulta tanssialan opiskeluun, ensin Lapin Urheiluopistossa ja myöhemmin Oulun Ammattikorkeakoulun tanssinopettajatutkinnon parissa.

Tällä hetkellä Hosio toimii freelancer-tanssijana ja tanssinopettajana. Opetustyötä hän on tehnyt vuodesta 2008 saakka. Opetustyön lisäksi Hosio vaikuttaa oululaisessa tanssin ja musiikin ammattilaisista koostuvassa Tanssiteatteri Hämyssä, jonka kanssa hän on tehnyt muun muassa tanssiteatteriteoksen Koukkukuja 6, tanssin ja elokuvan yhdistävän teoksen Perintö sekä Petri Kauppisen Suomi Hall of Fame -teoksen, jossa Hosio toimi sekä tanssijana että koreografina.

– Ensimmäinen mielikuva kansantanssista ei ole kovin mediaseksikäs. Taidokas ja virtuoosinen tanssiminen, jota kansantanssijoissa myös on, ei ole ensimmäinen suuren yleisön mielikuva lajista, Hosio sanoo.

Suomessa lajilla on vakiintunut yleisö, ja kansantanssi onkin pääasiassa näyttämöllä esitettävä tanssimuoto, mutta Hosion mukaan lajia voisi tanssia arkipäiväisemminkin, klubimuotoisesti.

– Onhan kansantanssi myös juuri sitä, mitä kansa tanssii. Esimerkiksi Ruotsissa kansantanssia voi nähdä tanssitupahenkisissä yhteistanssimisen ja elävän musiikin illoissa. Kansantanssi on sosiaalisen tanssin muoto.

Tanssin talo voisi avata kansantanssin merkitystä muille tanssimuodoille, Hosio pohtii. Kansantanssin piirissä ollaan hyvin yhteisöllisiä, ja Tanssin talo mahdollistaisi sen, että otettaisiin muitakin lajeja mukaan.

– Oltaisiin rohkeasti tekemisissä myös muiden lajien kanssa, kaikkien kanssa samassa pöydässä, Hosio sanoo.

Hosio näkee, että Tanssin talo mahdollistaa kansantanssin tuomisen myös yleisön laajempaan tietoisuuteen.

Tanssin talon lähettiläänä Hosio toimii viestinvälittäjänä talon ja ammattilaiskentän välillä. Hosiolla on vahvat yhteydet Nuorisoseuroihin ja lajin kattojärjestöihin. Ensimmäiset yhteydenotot kentältä ovat tuoneet lisää tietoisuutta kansantanssin tarpeista ja piirteistä myös Tanssin talon tekijöille. Hosio on muun muassa ollut mukana koostamassa materiaalia lajistaan, jotta tietoa voidaan jakaa myös ulospäin. Hänen vahva viestinsä on, että ihmisten tulisi lähteä kokeilemaan kansantanssia, näkemään lajin haasteen ja mielekkyyden sekä lajin monimuotoisuuden.

– Tärkeintä on, että ihminen innostuu itse kokeilemaan tanssia, Hosio toteaa.

– Jo tällä hetkellä kansantanssin tekijät sekoittavat lajiinsa niin nykytanssin kuin katutanssin liikekieltä. Ovathan kansantanssin lähtökohdat lähellä katutanssien periaatteita.

Kuva ja teksti: Paula Partanen

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.