Tanssin talon lahettilaat Marja Rautakorpi kuva Paula Partanen

Haastattelussa Marja Rautakorpi: Flamencon sekoitusta Tanssin talossa

Uuden sukupolven flamencotekijä Marja Rautakorpi verkostoituu yli taiteellisten raja-aitojen. Tanssin talo on Rautakorven mukaan oiva alusta oman tanssijuuden rikastuttamiseen.

Haastattelussa Marja Rautakorpi: Flamencon sekoitusta Tanssin talossa

title=

Uuden sukupolven flamencotekijä Marja Rautakorpi verkostoituu yli taiteellisten raja-aitojen. Tanssin talo on Rautakorven mukaan oiva alusta oman tanssijuuden rikastuttamiseen.

Marja Rautakorven juuret ovat pitkällä naisvoimistelun maailmassa: jo hänen isoäitinsä toimi voimistelun parissa. Näin teki Rautakorpikin, kunnes näki äitinsä flamencon aikuistunneilla. Seitsemänvuotias Rautakorpi päätti, että tätä hänkin haluaa harrastaa.

Nuoren tanssijan tie vei flamencotanssija Maija Lepistön koulutusprojektiin, jossa kirkastui niin tavoitteellisen kehittymisen missio kuin halu hakeutua taideammattiin. Ilmaisutaidon lukion jälkeen Rautakorpi totesi haluavansa lisää tietopohjaa tanssiin ja lähti opiskelemaan Savonia-ammattikorkeakoulun tanssinopettajalinjalle, vaikka häntä varoiteltiinkin, että flamencotanssilla ei Suomessa pärjää. Koulutus antoi hänelle paljon laajemman näkemyksen omaan taiteelliseen olemukseen. Opiskelu Kuopiossa oli Rautakorven mukaan flamenco-tanssijalle erilaista kuin muille tanssijoille, sillä kaupungissa oli vain vähän muita flamencotekijöitä. Näin ollen hän päätyi luontaisesti tekemään yhteistyötä muiden musiikki- ja tanssimuotojen edustajien kanssa.

Tällä hetkellä Rautakorpi opettaa flamencontanssia ympäri Suomen ja esiintyy johtavien flamencokoreografien teoksissa. Omia teoksia hän on tuottanut muun muassa nykytanssijoiden kanssa.

Flamencotyypit Tanssin talossa

Marja Rautakorpi tuo flamencoa esille sellaisissa piireissä, joissa sitä ei ole yleensä totuttu näkemään. Uudistaessaan flamencoa hän verkostoituu samalla myös muiden tanssimuotojen kanssa. Rautakorpi haastaa miettimään, mitä flamenco voi tuoda muille lajeille ja mitä muut tanssijat voivat saada toisista muodoista omaan tanssijuuteensa. Flamenco pystyy rikastuttamaan muita, toteaa Rautakorpi.

 Mitä flamenco voi tuoda vaikka nykytanssijalle? Laajuutta fokuksen ja sen intensiteetin käyttöön, monipuolisempaa rytmin käsittelyä, määrätietoisempaa liikekielen fraseerausta, kirkkaampaa liikkeen artikulointia sekä lisää voimankäytön variointimahdollisuuksia, ideoi Rautakorpi.

Luonteva yhteistyö, poikkitaiteelliset projektit ja verkostoituminen – nämä kaikki kuuluvat Rautakorven missioon niin nousevana flamencokykynä kuin Tanssin talon lähettiläänä.

 Kunpa flamencotyypit saisi yhteistyöhön muiden tanssin ammattilaisten kanssa, Rautakorpi pohtii.

Tärkeimpänä tehtävänään Tanssin talon lähettiläänä Rautakorpi näkee yhteydenpidon alan ammattilaisiin. Kysymällä kentältä, mitä apua tarvitaan, ja kertomalla, mitä hyötyjä talo toisi flamencolle Rautakorpi aikoo edistää Tanssin talon yhteisöllistä rakentamista. Flamencon kentältä on jo nyt toivottu muun muassa koulutuksia ammattilaisille sekä lasten flamencon harrastustoiminnan nostamista uuteen kukoistukseen. Laajempaa yhteistyötä tanssijoiden ja muusikoiden välillä on peräänkuulutettu myös Tanssin talon puitteissa. Tiloiltaan Tanssin talo sopii flamencolle hyvin, ja erityismaininnan saa mahdollisuus tuoda taloon kansainvälisiä esityksiä muualtakin kuin Espanjasta, esimerkiksi muista Pohjoismaista tai Saksasta.

Espanjassa opiskellessaan Rautakorpi huomasi, että paikalliset flamencotanssijat opiskelevat flamencon ohella laajasti myös muita lajeja. Tanssija kuin tanssija hyötyy kehonhuollosta ja muustakin kuin lajiteknisestä harjoittelusta. Tällä hetkellä tanssin harrastajilta puuttuu yhteinen alusta, jossa voisi kätevästi ammentaa monesta eri lajista. Tanssin talo voisi olla sellainen, Rautakorpi innostuu.

 Tanssin talo pystyy nostamaan flamencoa monipuolisemmin esille ja vahvistamaan sitä taiteenmuotona. Talo nostaa tanssin asemaa ja näyttää, miten monipuolista se voi olla. Flamencon sekoittaminen muihin lajeihin rikastuttaa tanssin kenttää kokonaisvaltaisesti, Rautakorpi toteaa.

Teksti ja kuva Paula Partanen

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.