Tanssintalo tanssilahettilaat akim bakhtaoui

Haastattelussa Akim Bakhtaoui: Katutanssihypeä Tanssin taloon

Monilahjakas ja palkittu katutanssija Akim Bakhtaoui toivoo, että yleisön tietoisuus katutanssin monipuolisuudesta laajenee Tanssin talon myötä.

Haastattelussa Akim Bakhtaoui: Katutanssihypeä Tanssin taloon

title=

Monilahjakas ja palkittu katutanssija Akim Bakhtaoui toivoo, että yleisön tietoisuus katutanssin monipuolisuudesta laajenee Tanssin talon myötä.

– Jorailin alakoulun diskossa ja voitin jonkun limupullon, katutanssija ja hallitseva lockingin ja hip hopin Suomen mestari Akim Bakhtaoui kertoo tanssi-innostuksensa alkulähteestä.

Ensin alkoivat show-tanssin opinnot, sitten mukaan tulivat hip hop ja locking, joista erityisesti jälkimmäinen iski Bakhtaouin sanojen mukaan tosi kovaa. Ollessaan locking-tanssileirillä 13-vuotiaana leirin vetäjä pyysi häntä osallistumaan katutanssikilpailuun. Saavutettuaan kakkossijan ensimmäisessä kisassaan Bakhtaoui innostui kilpailutoiminnasta niin, että osallistuu edelleen aktiivisesti erilaisiin kilpailuihin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Tanssikoulujen kasvatti on opiskellut monipuolisesti erilaisia tanssin lajeja, keskittyen kuitenkin katutanssipuoleen. Vuonna 2016 hän aloitti opinnot Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun (TeaK) tanssitaiteen koulutusohjelmassa.

Vuonna 2008 ryhmä nimeltään Energy to Burn, jonka kanssa Bakhtaoui osallistui Oulun katutanssikilpailuun, kasvoi muutamalla jäsenellä ja sai nimen Will Funk For Food. WFFF:n kanssa Bakhtaoui on esiintynyt muun muassa Pakko Tanssia ja Talent Suomi -ohjelmissa. Lisäksi Bakhtaoui on toiminut Uuden Musiikin Kilpailun parissa sekä esiintynyt Tähdet tähdet -ohjelmassa. Hänet on myös nähty muun muassa Diandran, Elastisen, Robinin ja Isac Elliotin taustatanssijana.

Suomessa hän tekee opetustyötä StepUp School- ja DCA-tanssikouluissa. Bakhtaoui on myös Koko Suomi tanssii -hankkeen katutanssiosuuden koreografi.

Mitä Tanssin talo voi tarjota katutanssille?

– Tanssin talo on mahdollisuus saada lisää katutanssikulttuuria ja sen esityskontekstia esille. Tanssin talo auttaa katutanssikenttää kokeilemaan uusia asioita ja laajentamaan lajia näyttämötaiteeseen, Bakhtaoui sanoo.

– Jos katutanssi on tähän saakka tuntunut yleisöstä liian underground-lajilta tai vain nuorison tanssimuodolta, Tanssin talon avulla on nyt mahdollisuus avata yleisön silmiä lajin monipuolisuudelle.

Talolta hän toivoo sekä fyysistä että mentaalista tilaa, jotta katutanssilla olisi siellä oma paikkansa.

Tanssiesitysten lisäksi Tanssin talossa voisi esittää elokuvia, pitää puheenvuoroja, järjestää kilpailuja eli battleja, pitää jameja ja workshopeja. Synergiaa on haettavissa monesta eri taiteenmuodosta, Bakhtaoui ideoi.

– Saadaan miksattua energiaa. Olen tällainen hype man, Bakhtaoui nauraa.

Bakhtaouin tehtävänä on ollut kertoa lajinsa yhteisölle, mistä Tanssin talossa on kyse, miten siinä voi olla mukana sekä vakuuttaa, että Tanssin talon suunnittelussa kannattaa olla mukana. Nuori tanssija on käynyt keskustelua kentän sisällä Tanssin talon tulosta ja mahdollisuuksista.

Harjoitustilojen niukkuus puhututtaa myös katutanssiyhteisön sisällä, mutta tulevien esityspaikkojen lisääntyminen antaa katutanssille lisää mahdollisuuksia esittää teoksia lavalla.

– Tanssin talo on uusi platformi siihen, miten voidaan kehittyä yhdessä katutanssikentän kanssa, Bakhtaoui sanoo.

Teksti ja kuvat: Paula Partanen

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.