Tuntu Tanssiteatteri Auraco kuva Mauri Tahvonen

Tanssi, joka tuntuu

Annantalon residenssissä parhaillaan toimiva Tanssiteatteri Auraco tutkii uudessa Tuntu-teoksessaan, miltä tanssi tuntuu lapsesta, joka ei näe. Tanssin talo puolestaan kartoittaa parhaillaan tulevia residenssiyhteistyön mahdollisuuksia.

Tanssi, joka tuntuu

Annantalon residenssissä parhaillaan toimiva Tanssiteatteri Auraco tutkii uudessa Tuntu-teoksessaan, miltä tanssi tuntuu lapsesta, joka ei näe. Tanssin talo puolestaan kartoittaa parhaillaan tulevia residenssiyhteistyön mahdollisuuksia.

Tanssiteatteri Auraco: Tuntu. Kuva: Mauri Tahvonen<br>

Tanssiteatteri Auraco: Tuntu. Kuva: Mauri Tahvonen<br>

Miten tanssin näyttäytyy – tuntuu – yleisölle, jos käytettävissä ei ole näköaistia?

Tätä kysymystä Tanssiteatteri Auraco on taiteellisen johtajansa Päivi Auran kanssa pohtinut parin vuoden ajan. Auracon näkövammaisille lapsille suunnattu Tuntu-teos saa ensi-iltansa marraskuussa Helsingin Annantalossa, jossa ryhmä on parhaillaan Tanssin talon ja Annantalon yhteisessä residenssissä.

– Olemme tehneet teosta kahden vuoden ajan. Se pohjautuu aistielämyksiin. Luomme tuntumia. Liikkeen luomat ilmavirrat ovat yllättävän suuria ja äänimaisema on tärkeä. Tanssi on visuaalinen taidemuoto, mutta pohjimmiltaan se on kuitenkin liikettä, Aura pohtii.

Hän on itse työryhmänsä kanssa muun muassa viettänyt päivän side silmillä ja tutustunut kaupunkiympäristöön muiden aistien välityksellä.

– Se oli aika rankka kokemus, jossa tuli myös eriarvoisuus esille, Aura kertoo.

Työryhmä on myös pitänyt työpajoja näkövammaisille lapsille ja heidän vanhemmilleen sekä keskustellut aiheesta eri asiantuntijoiden ja näkövammaisien taiteilijoiden kanssa. Mielenkiintoista on ollut erityisesti se, miten tanssia määrittelevät lapset, jotka eivät ole koskaan nähneet sitä.

– Tämä aihe on syventänyt omaa käsitystäni koko elämästä ja tanssin olemuksesta. Tanssin kokeminen ei ole kiinni näkemisestä, vaan liike on sen perimmäinen olemus, Aura sanoo.

Vaikka Tuntu-teos on suunnattu näkövammaisille lapsille, Auraco avaa teoksensa myös muille. Halutessaan omaa näköaistiaan voi teoksessa rajoittaa.

– Kun sulkee silmät, on järisyttävää, mitä kaikkea löytyy. Kokemusmaailma on hyvin erilainen, Aura sanoo.

Osana Annantalon residenssiä

Tuntu on osa EU:n Luova Eurooppa -ohjelman Small size, Performing Arts for Early Years -hanketta, joka tuo yhteen pienille, 0–6-vuotiaille lapsille ohjelmistoa tuottavia eurooppalaisia teattereita ja kulttuurikeskuksia. Mukana on yhteensä 17 teatterialan organisaatiota 15 eri EU-maasta. Hankkeen tarkoituksena on edistää lapsille suunnattujen esitysten tuotantoa ja näkyvyyttä Euroopassa.

Luova Eurooppa -projektin kautta Tuntu-teoksen esitykset sovittiin Annantaloon ja sitä kautta ryhmä tuli luontevasti osaksi myös Tanssin talon ja Annantalon residenssiyhteistyötä.

Residenssissä Auraco on ollut lokakuun alusta alkaen.

– Tilakysymys on residenssissä kaikista tärkein. On tärkeää, että on treeni- ja esitystila, ja että on samalla kiinni jossakin yhteisössä. Sillä on suuri taloudellinen merkitys, kun harjoitustilasta ei tarvitse maksaa, Aura sanoo.

Tanssin talon osalta Aura kokee tärkeäksi tiedotusyhteistyön, mutta Tanssin talon tulevaan residenssitoimintaan hän toivoisi lisäksi erityisesti tuotannollista tukea ja mukana oloa – tietynlaista ryhmästä huolehtimista.

Tanssin talo kartoittaa parhaillaan erilaisia residenssiyhteistyön mahdollisuuksia muun muassa tanssikoulujen kanssa. Tätä työtä syksyn ajan tehnyt koreografi ja tanssinopettaja Sara Hirn kertoo, että useissa kouluissa asiaan on suhtauduttu myönteisesti ja koulut näkevät erityisen tärkeänä oppilaiden ja taiteilijoiden kohtaamisen.

– Taiteilijoiden läsnäolo koulussa voisi lisätä arvostusta, oppilaiden hyvinvointia ja motivaatiota, Hirn sanoo.

Hirn uskoo, että residenssikokeiluja voitaisiin tulevassa Tanssin talossa tehdä myös uudenlaisilla konsepteilla ja epäkonventionaalisilla tavoilla.

– Se voi olla vaikka erilaisten tilojen haltuunottoa, Hirn visio.

Tuntu-teoksen esityksen Annantalon juhlasalissa.

su 12.11.2017 klo 14.00 0–6-vuotiaille näkövammaisille lapsille aikuisen kanssa

ti 14.11.2017 klo 18.00 avoin kaikille

ke 15.11.2017 klo 09.30 avoin kaikille

ke 15.11.2017 klo 11.00 avoin kaikille

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.