Historia

Tanssin talon julkisivun havainnekuva

Hankkeen historiaa

Tanssin talon hanke on saanut alkunsa jo 1930-luvulla, jolloin tanssija Maggie Gripenberg nosti esille ajatuksen tilasta, joka on suunniteltu nimenomaan tanssin tarpeisiin.

  • Vuonna 1937 perustettiin Suomen tanssitaiteilijain liitto STTL, jonka tavoitteena oli saada tanssille sopivia esitys- ja harjoitustiloja Helsinkiin.
  • 1980-luvulla tanssille omistettu talo sai puolestapuhujakseen tanssitaiteilija ja prima ballerina Doris Laineen.
  • 1990-luvulla STTL teki Tanssin talo -ideauunnitelman, jossa pohdittiin tanssin talon sijoittamista VR:n makasiineille Vallilaan. Yksi suunnitteluun aktiivisesti osallistunut oli Tanssiteatteri Hurjaruuthin perustaja, Suomen tanssioppilaitosten liiton toiminnanjohtajana Hannele Niiranen.
  • Vuonna 2000 perustettiin Tiloja Tanssille -yhdistys, nykyinen Tanssille ry. Sen tavoitteena oli saada lisää harjoitustiloja tanssin ammattilaisille ja opiskelijoille. Yhdistys ehdotti Aleksanterin teatteria esittävien taiteiden taloksi, jossa tanssilla olisi ollut merkittävä rooli.
  • Vuonna 2007 Helsingin kulttuuriasiainkeskuksen asettama työryhmä alkoi selvittää, millainen tilatarve tanssilla pääkaupunkiseudulla on. Selvityksen johtopäätöksissä todetaan, että tanssin mahdollisuuksia nousta muiden taiteenalojen rinnalle hankaloittaa sopivien esitys- ja harjoitustilojen puute. Työryhmä esitti, että tanssille tulisi löytää kokonaan sille omistettu tila.
  • Vuonna 2008 tanssija, koreografi ja kulttuuripolitiikan vaikuttaja Alpo Aaltokoski oli mukana käynnistämässä Tanssin talo -hanketta.
  • Vuonna 2010 perustettiin Tanssin talo ry. Yhdistyksen tavoitteena on edistää korkeatasoisen taidetanssin ja -kulttuurin tarjontaa alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
  • Vuonna 2016 aloitettiin kaikelle tanssille avoimen tilan suunnittelu Helsingin Kaapelitehtaalle.
  • Tammikuussa 2020 muurattiin Tanssin talon peruskivi. Talon on määrä avata ovensa alkuvuonna 2022. Unelma tanssille omistetusta pysyvästä tilasta on viimein toteutumassa.
  • Matkan varrella Tanssin talolla on ollut monta tärkeää tukijaa. Kiitos seuraaville taloa tukeneille tahoille, Helsingin kaupunki, Jane ja Aatos Erkon Säätiö, Koneen säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfondet ja Taiteen edistämiskeskus.

Luodaan yhteys toisiimme

Tilaa uutiskirjeemme ja seuraa matkaa kohti Tanssin talon avajaisia.

Tilaaminen edellytää, että hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen Tanssin talon markkinointirekisteriin. Lue lisää Tanssin talon tietosuojasta sivulta Evästeet ja tietosuoja.